Mainos

Kutshma kannattaa uutta presidentinvaalia

Ukrainan väistyvä presidentti Leonid on Kutshma valmis uusiin vaaleihin. Korkein oikeus pui vaalikiistaa.

Ukrainan väistyvä presidentti Leonid Kutshma ilmoittaa olevansa valmis uusiin vaaleihin, jotta kiista presidentinvaalien tuloksesta ratkeaisi. Myös pääministeri Viktor Janukovitsh on valmis uusiin vaaleihin, mutta vain kahdella venäläismielisellä alueella Itä-Ukrainassa.

-Jos todella haluamme varjella rauhaa ja sovintoa ja haluamme todella rakentaa oikeudenmukaisen demokraattisen yhteiskunnan, josta niin usein puhumme -- niin pitäkäämme uudet vaalit, Kutshma kertoi uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Pääministeri Janukovitsh puolestaan on valmis uusiin vaaleihin kahdella Itä-Ukrainan alueella - Donetskissa ja Luhanskissa - jos oikeus toteaa siellä tapahtuneen suurta vilppiä.

-Jos löytyy todisteita huijaamisesta, että jotain laitonta tapahtui siellä ja jos asiantuntijat ovat varmoja, suostun sellaiseen päätökseen, hän sanoi.

Ukrainan korkein oikeus aloitti aiemmin päivällä vaalikiistan puimisen. Tuomiota asiasta ei ole odotettavissa enää tänään, vaan eräiden arvioiden mukaan käsittely saattaa kestää useita päiviä.

Oppositiojohtaja Viktor Jushtshenko haluaa korkeimman oikeuden mitätöivän vaalien tuloksen ja määräävän uudet vaalit pidettäviksi 12. joulukuuta. Janukovitsh on toistuvasti sanonut voittaneensa vaalit rehellisesti ja Jushtshenko on yhtä toistuvasti syyttänyt vaaleja vilpillisiksi.

Jakautumisesta varoitetaan

Presidentti Kutshma varoitti jo aiemmin päivällä, ettei hän hyväksy Ukrainan jakautumista ja totesi, että maan talousjärjestelmä saattaa romahtaa muutamassa päivässä "kuin korttitalo", jos presidentinvaalien tuloksesta syntynyttä kiistaa ei saada ratkaistua.

Myös EU ja Nato varoittivat Ukrainan kahtiajaosta. EU:n ulkopoliittisen johtajan Javier Solanan ja Naton pääsihteerin Jaap de Hoop Schefferin mielestä Ukrainan alueellinen yhtenäisyys on elintärkeää.

Itä-Ukrainan venäläismieliset alueet ovat Janukovitshin tärkeintä tukialuetta, kun taas Länsi-Ukrainassa kannatetaan länsimielistä Jushtshenkoa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

(Seitsemän uutiset 29.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.