Kuusi syytä hiivatulehdukseen – vältä omilla toimilla

Hiivatulehdus on ikävä mutta yleinen naisten vaiva. Se aiheuttaa esimerkiksi kutinaa ja kirvelyä sekä tahmeaa, kokkareista valkovuotoa. Joskus tulehduksen taustalla on itsestä johtuvia syitä. 

Hiivatulehduksen voi laukaista monta erilaista tekijää, eikä varmaa syytä pystytä aina tunnistamaan. Diagnoosista pitää aina kuitenkin varmistua, jotta muut samanlaisia oireita aiheuttavat gynekologiset vaivat voidaan sulkea pois.

Jos oireet ilmestyvät ensimmäistä kertaa tai kiusallisen usein tai itsehoitolääkkeet eivät tepsi, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. 

Pitkäksi venähtänyt tamponin vaihtoväli

Hiiva viihtyy ja menestyy kosteissa, lämpimissä olosuhteissa. Tamponi kannattaa siis vaihtaa usein. Jos käytät yleensä terveyssidettä, kokeile vaihtaa välillä tamponiin.

Antibiootit 

Välillä antibiootteja on pakko käyttää haitallisten bakteerien nitistämiseen. Ne voivat kuitenkin järkyttää kehon luonnollista tasapainoa: kun hyvät bakteerit saavat kyytiä esimerkiksi emättimessä, hiiva saattaa ottaa vallan. Vastaavanlaisessa tilanteessa saattaa auttaa probioottien, kuten maitohappobakteerien, nauttiminen.

Sokeri

Ylimääräistä sokeria kannattaa vältellä ruokavaliossa monen muun syyn lisäksi myös siksi, että hiivaa saa siitä itselleen energiaa. Diabeetikoilla saattaa niin ikään olla kohonnut riski saada hiivatulehdus juuri sokeriaineenvaihdunnan häiriön takia.

Liian tiukat alushousut

Liian tiukat keinokuituiset alushousut eivät hengitä tarpeeksi ja edesauttavat lämpimistä ja kosteista olosuhteista pitävän hiivan toimintaa. Voi olla hyvä idea nukkua kokonaan ilman alushousuja, jotta ilmanvaihto tehostuu.

Liiallinen pesu sekä hajustetut ja voimakkaat hygieniatuotteet

Hygieniasta kannattaa kyllä pitää huolta, mutta alapäätä ei pidä saippuoida tai pestä liian tiheästi, sillä silloin riskinä on hiiva. Jos pesuaineita haluaa käyttää, niiden pH:n tulisi olla alle 7. Myös kaikenlaisten voimakkaasti hajustettujen hygieniatuotteiden käyttöä kannattaa välttää.

Raskaus

Hiivatulehdus vaivaa raskaana olevia naisia tyypillisesti hormonaalisista syistä. Hiivatulehdus ei aiheuta yleensä sikiölle vaaraa, mutta tulehdus on ehdottomasti syytä hoitaa.

Viheliäinen virtsatietulehdus

Studio55.fi-ohjelmassa perehdyttiin virtsatietulehdukseen urologian erikoislääkäri Anna-Kaisa Peren kanssa huhtikuussa 2013.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja