Kuplavankila, sukkulointia Atlantin yli, 20 minuutin jäätreenejä – Kaapo Kähkönen kertoo omin sanoin hullusta NHL-kaudesta: "Onpahan vanhana muisteltavaa"

9:04
Videolla keskustelua SM-liigan alkamisesta ja NHL:n finaaleista.

Minnesota Wildin NHL-organisaatioon kuuluva Kaapo Kähkönen, 24, valittiin viime kaudella AHL:n parhaaksi maalivahdiksi. Kovassa nosteessa oleva maalivahti valmistautuu nyt omatoimisesti tulevaan ja odottelee mahdollista jatkosopimusta. Kähkönen kertoi omin sanoin erikoisesta kaudestaan MTV Urheilulle. 

"Kausi AHL:ssä ja muutamat NHL-pelit sujuivat tosi hyvin. Oikeastaan juuri niin kuin olin suunnitellut. Ihan kauden lopussa olin reilun viikon sivussa käden murtuman takia, mutta se parantui nopeasti. 

Kun AHL-kausi pantiin pakettiin ja tulin maaliskuussa Suomeen, tilalle oli aika lailla auki, kun ei tiedetty, että pelataanko NHL-kausi loppuun vai ei.

Se pätkä ennen kuplaan menoa oli ehkä erikoisinta aikaa tällä kaudella. Ei oikein tiennyt, että alkaako treenata samalla tavalla kuin aiemminkin kesällä vai valmistautuuko enemmän kuplaa varten. Siitä valikoitui jonkinlainen välimalli. Lähdin tietyllä tavalla rakentamaan seuraavaa kautta, mutta karsin kupla mielessä osan jutuista pois. 

Ajattelin, että jos pääsen vielä pelaamaan, se on hyvä bonus. 

***

Kesäkuun lopussa lähdimme suomalaispelaajien yksityislennolla kohti Pohjois-Amerikkaa

Harjoitusleiri oli vielä hyvää aikaa ekstrapelaajille. Olimme jäällä joka päivä kymmenen pelaajan ryhmässä. Meitä oli kaksi maalivahtia, saimme hyvää treeniä. 

Kun pudotuspelien karsinta Vancouver Canucksia vastaan alkoi, tahti muuttui. Jokaiselle joukkueelle oli vain tunti jäätä päivässä. Ekstrapelaajat olivat punttisalilla sinä aikana, kun ykkösryhmän pelaajat treenasivat jäällä. Odottelimme vaihtoaitiossa ja saimme jääaikaa ehkä noin 20 minuuttia. 

Muutenkin kuplassa oli tarkkaan määritelty esimerkiksi salivuorot, puoli tuntia kerrallaan. Tilanne varmaan helpottui, kun jengejä tippui pois. Alussa se oli aika sekavaa. 

Kuplaelämä oli muuten sellaista mitä olin odottanut. Ei siellä ollut juuri mitään tekemistä. Kaipasin välillä ihan vaan ulos kävelylle. Hotellissa oli pieni aidattu pätkä, jossa pääsi käymään ulkona. 

Katselin Netflixistä Rahapajaa ja mafiasarja Fear Cityä. Muutamaa podcastia tuli kuunneltua. Välillä tuli vaan avattua telkkari ja katseltua lätkää. 

Kuplassa oli tylsää, mutta toisaalta se oli ainoa turvallinen tapa järjestää pelit. Hienoa, että Stanley Cup saadaan pelattua. Ei uralla niitä pleijarimahdollisuuksia välttämättä niin monta tule. 

***

Wild hävisi sarjan 1-3, ja sitten olikin taas aika tulla takaisin Suomeen. Sikäli nyt on ollut henkisesti helpompaa, kun ei ole tarvinnut miettiä, alkaako kausi vai ei. 

En tarvinnut mitään erityistä taukoa. Jäältä pysyttelin kuitenkin aluksi pois, koska ajattelin, että niinkin on hyvä jossain vaiheessa tehdä. 

En ole edes kysellyt, että pääsisikö joukkueiden mukaan harjoittelemaan. Vakioveskareiden pitää saada kuitenkin toistoja. Yhden pakin tai hyökkääjän saa ujutettua mukaan harjoituksiin, mutta maalivahdilla se on vaikeampaa. 

Viime viikoina olen käynyt jäällä Raumalla Lukon maalivahtivalmentaja Mikael Vuorion kanssa. Olemme harjoitelleet toistaiseksi ilman kiekkoa. Siitä voi saada käsityksen, että olemme vain luistelleet ympäri kaukaloa. Tarkoituksena on kuitenkin harjoitella esimerkiksi sivuttaisliikkeitä tolpalta tolpalta. Yritän saada pelin taloudellisemmaksi, ettei peli olisi hirveää venymistä. 

***

Kausi alkaa vasta loppuvuodesta. Näin pitkää taukoa ei ole tullut peleistä ennen. Vielä pidempi breikki on tavallaan ollut niillä, jotka eivät olleet lainkaan kuplassa. Siinä on ollut taukoa kaikenlaisesta joukkuetoiminnasta. 

Olisi kivaa päästä jo pelaamaan, mutta niitä otteluitakin sitten taas tulee. Pelejä kyllä riittää sekä NHL:ssä että AHL:ssa tiiviiseen tahtiin. Yhdellä molarilla niitä sarjoja ei voi vetää läpi. 

Kun kausi lähestyy, keräämme varmasti taas Turkuun NHL-pelaajien ja työttömien pelaajien harjoitusryhmän. 

Minulla ei ole vielä sopimusta Wildin kanssa, olen rajoitettu vapaa agentti. Olen kuitenkin luottavainen jatkosopimuksen suhteen, itse en olisi voinut tehdä mitään viime kaudella paljon paremmin. Enköhän jonnekin pääse pelaamaan. 

Voi olla vähän ihmeissään, kun seuraavaksi taas on peli ohjelmassa. Mitä kuuluikaan tehdä ennen ottelua? Onneksi itsellä ei ole mitään erikoiskikkailuja tai taikauskojuttuja. Kahvit naamaan ja pallorinkiin. 

Onpahan vanhana muisteltavaa, että silloin se vuosi 2020 oli vähän erilainen ja kuplassakin tuli käytyä."

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja