Suomalaiset NHL-tähdet yksityislennolla takaisin töihin – epävarmuus tulevasta hämmentää: "Säätämistä tämä on ollut"

2:42
Mikko Rantanen kertoo tunnelmistaan lentokentällä ennen lähtöä Pohjois-Amerikkaan.

Iso osa suomalaisista NHL-pelaajista starttasi yksityislennolla kohti Pohjois-Amerikkaa. MTV Urheilu kävi haistelemassa tunnelmia lentokentällä.

Helsinki-Vantaan lentokentän kakkosterminaalissa ei ole tietoakaan lentomatkustajille niin tutusta ruuhkasta. Suomalaiset NHL-pelaajat pääsevät livahtamaan paikalle ilman suurempaa huomiota. 

Tilanne on jokseenkin erikoinen. NHL-kausi pantiin tauolle maaliskuussa, ja suurin osa suomalaispelaajistakin matkusti kotimaahan. Nyt on aika palata jatkamaan kautta – tai ainakin valmistautumaan siihen. 

Leo Komarov on häärinyt matkanjärjestäjänä yksityislennolle, jonka matkassa ovat muiden muassa Mikko Rantanen, Pekka Rinne, Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen, Mikko Koivu, Markus Nutivaara, Miro Heiskanen, Esa Lindell ja Kaapo Kähkönen. Suomalaispelaajat lentävät New Yorkiin, josta jokainen jatkaa omalle harjoituspaikkakunnalleen. Harjoitusleirit alkavat 10. heinäkuuta. 

Pekka Rinteellä on raameja ja kantokykyä, mutta kahden painavan kiekkokassin kanssa taiteilu näyttää siltä, että hänenkin fyysisen suorituskykynsä rajat ovat tulossa vastaan. 

Lentokenttävirkailija tulee kertomaan, että matkustajien tulisi ottaa mahdollisimman tavaraa matkustamoon, koska tila ruumassa on vähissä. 

– Voinko ottaa tämänkin, Rantanen näyttää isoa matkalaukkuaan ja saa kielteisen vastauksen. 

Se on menoa nyt. Kohti tuntematonta. 

"Kaikilla epätietoisuutta"

NHL on pitänyt sitkeästi tavoitteestaan pelata kausi loppuun, vaikka koronavirustilanne Pohjois-Amerikassa on huonompi kuin esimerkiksi Suomessa. 24 joukkueen pelisuunnitelma on tehty, mutta ilmassa on vielä paljon avoimia kysymyksiä, kuten tarkat päivämäärät ja pelipaikkakunnat. Viimeisimmän tiedon mukaan mukana kisassa ovat enää Edmonton, Toronto, Chicago, Las Vegas ja Los Angeles. 

– Aika odottava fiilis. Vähän kaikilla on epätietoisuutta, mutta odotellaan nyt lopullisia päätöksiä, Rantanen sanoo.

Ensimmäinen selvitettävä asia on karanteeni. Suomalaispelaajat säästynevät yksityislennon takia noin viikon mittaisella karanteenilla, joka olisi reittilentoa käytettäessä kaksi viikkoa. 

– Lentojen saaminen ylipäätään on aika vaikeaa. Olisi hankalaa, jos kaikki suomalaispelaajat menisivät omia reittejään, Minnesota Wildin Kaapo Kähkönen tuumii. 

– Erikoinen tilanne tämä on, mutta niin se on ollut kaikille muillekin. Yritetään sopeutua ja vetää niin hyvin kuin pystyy. 

1:18
Dallas Starsin Miro Heiskanen on pystynyt valmistautumaan hyvin "uuteen" kauteen. 

Ero tasoittuu heinäkuussa

Colorado Avalanchen Rantanen on yksi suomalaispelaajista, jolla on mahdollisuus edetä pitkälle. Nyt ei sanota, että pitkälle kesään, vaan syksyyn ja talveen. 

Avalanche pääsi suoraan pudotuspeleihin Läntisestä konferenssista yhdessä St. Louis Bluesin, Vegas Golden Knightsin ja Dallas Starsin kanssa. 

Rantanen on fyysinen kone, joka on aina hyvässä kunnossa, mutta hänkin myöntää realiteetit – pelirytmiin pääseminen vie oman aikansa. 

– Ei kenelläkään ole mikään maaliskuun kunto. Toiset ovat olleet jäällä enemmän ja toiset vähemmän. Kyllä se ero heinäkuussa tasoittuu. 

Rantanen joutuu miettimään, miten hän ohittaa kovan kiistakumppanin Dallas Starsin puolustajan Miro Heiskasen, jonka luistelussa pelitauko tuskin näkyy. 

– Kunto tuntuu hyvältä, muutaman kerran viikossa olen kuitenkin ollut jäällä. Uskon, että muutkin jätkät ovat tehneet hyvin hommia tauon aikana, Heiskanen kertoo.  

"Alku voi olla hakemista"

Alustavien tietojen mukaan harjoituslereillä sallitaan 30 kenttäpelaajaa ja rajaton määrä maalivahteja. Wildin Kähkönen on pelannut suurimman osan kaudesta farmissa, mutta hänkin lähti mukaan harjoitusleirille taistelemaan peliajasta kolmen muun maalivahdin kanssa. 

Lähtökohta on niin poikkeuksellinen, että loppukausi voi tuoda esiin yllättäviä tarinoita. 

– Alku voi olla aika hakemista, mutta kaikki lähtevät samalta viivalta. Pitää vaan yrittää rutistaa alusta lähtien kaikki irti. 

Viimeisetkin pelaajat ovat jo käyneet turvatarkastuksessa. Heiskanen odottelee vielä tuloaulassa ja katsoo viimeisimmät viestit puhelimesta. Kohta täytyy jo kiirehtiä, kun "Leksa Airlines" kiihdyttää ilmoille. 

Tietoa tulevasta ei ole paljon, mutta sen Mikko Rantanen on sisäistänyt, että perillä pitää tottua maskien ja hanskojen käyttöön. 

– Pientä säätämistä tämä on ollut, mutta eiköhän tästä perille päästä. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja