Mainos

Kuopion ylilääkäri: Rokotuspäivänä meni kaikki pieleen

Kuopion terveyspalvelujen aluejohtaja Matti Pietikäinen pahoittelee rokotusjärjestelyiden epäonnistumista Kuopiossa.

- Käytännön järjestelyt epäonnistuivat. Ihmiset joutuivat jonottamaan ulkona jopa yli kaksi tuntia. On syytä esittää nöyrä anteeksipyyntö kaikille jonottamaan joutuneille, Pietikäinen kirjoittaa Savon Sanomien mielipidepalstalla.

Pietikäisen mukaan anteeksipyyntö on vähintä, mitä kaupunki voi tässä tilanteessa tehdä.

Kuopiossa käynnistettiin sikainfluenssarokotukset viime viikolla. Pietikäinen kertoo MTV:n uutisille, että rokotusta hakeneiden lukumäärä on yllättänyt kaupungin. Hän myöntää, että arviot työvoimatarpeesta ja ihmisten kiinnostuksesta rokotetta kohtaan ovat olleet täysin pielessä.

- Tilanne oli suorastaan kaaottinen. Jonossa oli paljon ihmisiä, jotka eivät kuuluneet sen päivän rokotettaviin. He ovat tulleet paikalle joko varmuuden vuoksi tai hätäännyksissään. Lisäksi rokote loppui kesken, ja tilat olivat täysin riittämättömät. Paloviranomaiset eivät sallineet ihmisten mennä sisälle, jossa ilmastointi lakkasi toimimasta.

Kuopion kaupungin sosiaali- ja terveyskeskuksen ylilääkäri Pietikäinen muistuttaa, että rokotuksista tiedottaminen on haasteellista, sillä rokote-erien suuruutta ei tiedetä etukäteen.

Hän haluaa kuitenkin myös kiittää sosiaali- ja terveyskeskuksen henkilökuntaa työpanoksestaan. Myös kaupungin saama palaute hoitajien työskentelystä on ollut positiivista.

Marketteja harkitaan rokotuspaikoiksi

Kuopiossa harkitaan myös sitä mahdollisuutta, että rokotuksia annettaisiin isoissa marketeissa tai esimerkiksi Kuopio-hallissa.

- Silloin puhutaan koko väestön laajamittaisesta rokottamista, josta valtio ei ole vielä tehnyt päätöstä. Tämän syksyn riskiryhmien rokotuksia ei ole tarpeen hajottaa terveydenhuollon tiloista mihinkään. Jos kaikille annetaan jossain vaiheessa rokotus, Kuopiossakin tämä tarkoittaisi 90 000 ihmisen rokottamista, niin sitten pitää miettiä muita vaihtoehtoja.

Pietikäisen mukaan yksi vaihtoehto olisi pyytää Kuopio-halli rokotuskäyttöön.

- Tai sitten mennään rokottamaan sinne missä ihmisiä normaalistikin liikkuu, eli marketteihin.

Pietikäinen muistuttaa, että riskiryhmien rokottaminen on tiukasti ohjeistettu, joten loppuvuoden rokotuksiin ei ole tulossa suuria muutoksia eri kunnissa.

Pietikäinen sanoo Savon Sanomiessa, että rokotusstrategiaan vaikuttaa se, millä tavalla koko väestön rokotukset pitää kirjata. Rokotuspaikoilla tarvitaankin toimivia tietoliikenneyhteyksiä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.