Mainos

Kuntien lomautuksista tulossa lihava riita

Lomautuksista on tulossa kipeä kädenvääntö kunta-alan palkkaneuvotteluissa. Ennakkotietojen mukaan jopa kolmannes kunnista aikoo lomauttaa henkilöstöään.

Työntekijäjärjestöt vastustavat lomautuksia tiukasti. Kuntatyönantaja haluaa pitkän, osa järjestöistä mahdollisimman lyhyen sopimuksen talouden epävarmuuden vuoksi.

Useimmilla kunnilla on jo nyt kova rahapula ja ensi vuonna tulot laskevat roimasti. Alijäämä uhkaa paisua jopa miljardiin euroon. Työnantaja haluaa sopia palkat pitkäksi aikaa ja mieluiten ilman korotuksia. Sopimusneuvottelut alkavat loppusyksyllä keskellä kuntien paisuvaa lomautusaaltoa. Lomautusten vaikutuksia pelätään varsinkin kouluissa ja hoitoalalla. OAJ:n puheenjohtaja Erkki Kagasniemi:

- 80 000 lasta kärsii tällä hetkellä ihan ratkaisevasti lomautuksista ja nyt jos tulee vielä tämä sikainfluenssa-aalto samanaikaisesti. Lomautuksia niin valtava määrä ja lapsia joutuu tilanteeseen, jossa he eivät pysty selviytymään koulutuksesta.

Superin puheenjohtaja Juhani Palomäki on huolissaan vanhusten asemasta.

- Meillä koko ajan viestitetään, että vanhuksia voidaan vain pari kertaa kuukaudessa suihkuttaa, samalla vaipalla pitää pärjätä vuorokausi, iltapäiväkahvi jätetään pois, ulkoiluttaminen on lopetettu, sanoo Palomäki.

Työnantaja kertoo yrittäneensä saada paikallisilla sopimuksilla vaihtoehtoja lomautuksille, mutta tulos on ollut toistaiseksi surkea.

- Nyt järjestöt valitettavasti kieltäytyvät lähes kaavamaisesti tekemästä paikallisia sopimuksia ja se on huono asia koska se johtaa lomautuksiin viimeisenä vaihtoehtona, Kunnallisen työmarkkinalaitoksen työmarkkinajohtaja Markku Jalonen sanoo.

Kunta-ala toivoo valtiolta tietenkin lisää rahaa. Opettajien laskujen mukaan tarve on ainakin 200 miljoonaa. Kuntien palkkasopimukset päättyvät Tehyä lukuun ottamatta tammikuussa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.