Kuntapalvelujen ulkoistamista pelätään entistä enemmän

Suomalaisten enemmistö pelkää kuntien ulkoistamisesta seuraavan työehtojen ja työsuhdeturvan heikkenemistä sekä palkkojen laskua.

Enemmistö suomalaisista epäilee työntekijöiden työehtojen ja työsuhdeturvan heikkenevän, jos kunnat ulkoistavat tai yksityistävät palvelujaan. Kunta-alan ammattiliiton KTV:n Suomen Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan lähes puolet suomalaisista pelkää myös, että ulkoistaminen merkitsisi palkkojenkin laskua.

Viimevuotiseen tutkimukseen verrattuna henkilöstön työehtojen heikkenemistä ounastelevien osuus on kasvanut viidellä prosenttiyksiköllä ja henkilöstön työsuhdeturvan heikkenemistä pelkäävien kolmella prosenttiyksiköllä.

Mieluiten suomalaiset näkisivät, että palveluja parannettaisiin kunnan omaa työtä kehittämällä ja tehostamalla yhteistyötä kuntien kesken. Sen sijaan kuntaliitoksiin kansalaiset eivät juurikaan usko.

Tutkimuksessa haastateltiin toukokuun lopussa liki 1400 suomalaista.

Kuntien palvelujen tehostamiskeinojen pohdinta on noussut vahvasti esille hallituksen palvelurakennehankkeen yhteydessä. Uudistuksen keskeisistä linjauksista on tarkoitus päättää ensi syksyn aikana.

Nuoret eivät kannata kuntapalveluja yhtä tiukasti

Tutkimuksessa kansalaisilta kysyttiin parasta keinoa, jolla kuntien palvelutuotantoa voisi tehostaa. Kuntien omien toimintatapojen kehittämistä parhaana keinona piti 29 prosenttia suomalaisista. Kuntarajat ylittävän yhteistyön lisäämistä piti parhaana 23 prosenttia vastaajista.

Sen sijaan palvelujen kilpailuttaminen ja ulkoistaminen jäivät suosituimmuudessa aivan hännille. Tällaista keinoa parhaana piti vain seitsemän prosenttia vastaajista. Kuntaliitokset saivat lähes yhtä vähän kannatusta.

Vihreiden ja SDP:n kannattajat kehittäisivät mieluiten kuntien omaa työtä, Keskustan, Vasemmistoliiton ja Kokoomuksen kannattajista löytyi eniten niitä, jotka lisäisivät yhteistyötä kuntien välillä. Usko kuntaliitoksiin ja ulkoistamiseen oli vahvinta Kokoomuksen kannattajien keskuudessa.

Koulu mainittiin yleisimmin (82 prosenttia) palveluna, jonka toivottiin kaikissa oloissa säilyvän kunnallisena. Myös terveyspalvelut, palo- ja pelastustoimi sekä kirjasto haluttiin yleisesti säilyttää kunnallisina.

Alle 25-vuotiaat olivat muuta väestöä selvästi valmiimpia antamaan niin koulun kuin terveyspalvelutkin muiden kuin kunnan tehtäväksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat