Kuningatarpuoliso Camilla saattaa saada Charlesin kruunajaisissa päähänsä kruunun, jonka kuuluisa timantti on tarun mukaan kirottu

Britannian uusi hallitsija Kuningas Charles III vannoi valansa – katso video! 0:59
Katso videolta: näin Britannian uusi hallitsija kuningas Charles vannoi valansa

Kuningataräiti Elisabetin kruunajaiskruunuun kuuluva kuuluisa Koh-i-Noorin timantti on yksi brittihovin kuninkaallisen korukokoelman kiistellyimpiä jalokiviä.

Buckinghamin palatsi tiedotti syksyllä, että kuningas Charlesin kruunajaisia tullaan viettämään Isossa-Britanniassa 6. toukokuuta keväällä 2023. 

Samassa tilaisuudessa myös Charlesin vaimo, kuningatarpuoliso Camilla kruunataan. On arveltu, että Camillan päähän asetettaisiin kruunajaisissa edesmenneen kuningatar Elisabetin äidin, kuningataräiti Elisabetin kruunu, joka teetettiin tälle kuningas Yrjö VI:n vuoden 1937 kruunajaisia varten.

Kyseinen kruunu on kuitenkin varsin ristiriitainen osa kuninkaallisten korukokoelmaa. Kruunun keskipisteessä on kuuluisa Koh-i-Noorin timantti, jonka kerrotaan olevan kirottu. 

Koh-i-Noor on yksi maailman suurimmista leikatuista timanteista sen painon ollessa 105.6 karaattia. Kruunu on näytillä yleisölle Lontoon Towerissa muiden brittikuninkaallisten kruununjalokivien kanssa.

Timantti on alkujaan peräisin Ison-Britannian entisestä siirtomaasta Intiasta, jonne sen palauttamista monet intialaiset ovat vaatineet pitkään. Englannin Itä-Intian kauppakomppania hankki timantin aikoinaan ja toi sen Britanniaan, jossa se päätyi osaksi 1800-luvulla eläneen kuningatar Victorian kokoelmia. Kuningatar Victoria oli kuningatar Elisabetin isoisoäiti.

Koh-i-Noor on monella tapaa kiistanalainen timantti. Hindulegenda kertoo, että kyseinen jalokivi olisi kirottu, ja kirouksen on kerrottu koskevan nimenomaan miehiä. Tästä syystä ei lienekään aivan sattumaa, että ainoastaan brittihovin naiset ovat kyseistä jalokiveä kantaneet. Kirouksen mukaan timanttia hallussaan pitävät miehet "omistavat maailman, mutta saavat myös tuta sen epäonnet". 

Nyt, kun Charlesin kruunajaiset ovat käsillä, on myös poliittinen keskustelu timantin kohtalosta on herännyt jälleen. Intialaisen Bharatiya Janata Party -puolueen sisältä puhuva lähde on kertonut, että tulevat kruunajaiset sekä Koh-i-Noorin timantin mahdollinen käyttö niissä "herättävät tuskallisia muistoja siirtomaavallan menneisyydestä". 

– Useimmilla intialaisilla on hyvin vähän muistoja sortavasta menneisyydestä. Viisi tai kuusi intialaissukupolvea kärsi useiden vieraiden sääntöjen alla yli viiden vuosisadan ajan. Uuden kuningatar Camillan kruunajaiset ja Koh-i-Noorin käyttö vievätkin muutaman intialaisen takaisin Britti-Imperiumin aikoihin Intiassa, lähde kertoo. 

Koh-i-Noor oli käytössä myös kuningatar Alexandran kruunajaiskruunussa vuonna 1902 hänen puolisonsa kuningas Edward VII:n kruunajaisissa sekä kuningatar Maryn kruunussa kuningas Yrjö V:n kruunajaisissa vuonna 1911. 

Kuningas Charles oli tiettävästi hyvin läheinen kuningataräiti Elisabetin kanssa ja lähteiden mukaan tämän kruunu olisi "korvamerkitty" Camillalle pidettäväksi Charlesin kruunajaisissa jo kauan aikaa sitten. Timantin pystyy irrottamaan kruunusta, joten on myös mahdollista, että Camilla pitäisi kruunajaisissa tätä kruunua, mutta ilman kyseenalaisella maineella ratsastavaa timanttia. 

Lähteiden mukaan lopullista päätöstä kruunun sekä Koh-i-Noorin käytöstä ei olisi vielä tehty palatsissa. 

Kuningatar Elisabet menehtyi 8. syyskuuta 96-vuotiaana. Hänen pojastaan Charlesista tuli välittömästi kuningas Elisabetin kuoltua, mutta virallisesti Charles julistettiin kuninkaaksi kaksi päivää myöhemmin 10. syyskuuta. Charles on kruunajaisten aikaan 74-vuotias, mikä tekee hänestä brittihistorian vanhimman kruunattavan kuninkaan. 

Lue myös:

    Uusimmat