Kuningatar Elisabetin hautajaisista odotetaan massiivista tapahtumaa – päivämäärä ei vielä ole tiedossa

14:39
Kuningatar Elisabet on kuollut 96 vuoden iässä.

Hautajaiset järjestettäneen Westminster Abbeyssa, jossa järjestettiin myös kuningattaren omat kruunajaiset vuonna 1953.

Kuningatar Elisabetin kuolema käynnisti Britanniassa mittavat valmistelut valtiollisia hautajaisia varten.

Maahan julistetaan kansallinen suruaika, joka brittilehdistön mukaan kestää noin puolitoista viikkoa. Yleisradioyhtiö BBC:n ja muiden brittimedioiden mukaan kuningattaren valtiolliset hautajaiset järjestetään suruajan aikana. Britannian hovi sekä hallitus vahvistavat vielä päivämäärän.

Kuningattaren hautajaispäivästä odotetaan Britanniassa julistettavaksi lomapäivää, jolloin koulutkin suljetaan.

Hautajaiset järjestettäneen Westminster Abbeyssa, kuuluisassa lontoolaisessa kirkossa, jossa on pidetty Englannin kuninkaallisten kruunajaisia ja hautajaisia.

Westminster Abbeyssa järjestettiin myös Elisabetin omat kruunajaiset kesällä 1953, kun hänestä oli tullut edellisenä vuonna kuningatar isänsä kuningas Yrjö VI:n kuoleman jälkeen. Tuolloin paikalla oli yli 8 000 kutsuvierasta.

Elisabet kuoli torstaina 96-vuotiaana Balmoralin linnassa Skotlannissa.

Charles hyväksyy hautajaisjärjestelyt

Hovi on avannut surunvalittelukirjan kuningatar Elisabetin kuoleman muistoksi. Kirja löytyy hovin verkkosivuilta, ja sinne voi kirjoittaa vapaamuotoisen tervehdyksen torstaina kuolleen kuningattaren muistolle.

Hautajaisjärjestelyistä ei toistaiseksi ole ilmoitettu, mutta kyseessä on massiivinen tapahtuma, joka pysäyttää koko Britannian ja jota seurataan ympäri maailman.

Kuningas Charlesin on määrä hyväksyä hänelle esitellyt yksityiskohtaiset hautajaisjärjestelyt.

Kuningattaren arkku kuljetetaan ensimmäiseksi Balmoralista maanteitse Holyroodhousen palatsiin Edinburghissa. Palatsista se kuljetetaan seremoniallisen kulkueen saattamana St Gilesin katedraaliin Edinburghissa, jossa kuninkaallisen perheen jäsenet osallistuvat jumalanpalvelukseen.

Guardian-lehden mukaan arkku kuljetetaan myöhemmin Lontooseen lentokoneella.

Ensimmäisessä hautajaisia ​​edeltävässä suuressa seremoniassa kuningattaren arkku viedään Buckinghamin palatsista Westminster Halliin, jossa arkkua pidetään useamman päivän ajan.

Tänä aikana yleisöllä on tilaisuus heittää jäähyväiset kuningattarelle. Arkku asennetaan katafalkille eli korokkeelle Westminster Hallin keskelle, ja tila on avoinna yleisölle lähes ympäri vuorokauden.

Windsoriin odotetaan paljon yleisöä

Hautajaispäivänä arkku on määrä kuljettaa kulkueessa Westminster Abbeyhin. Britannia hiljenee tuolloin kahden minuutin ajaksi. Tunnin jumalanpalveluksen jälkeen arkku vietäneen seremoniallisessa kulkueessa Hyde Parkin puistoon, jossa se siirretään ruumisautoon ja kuljetetaan Windsoriin. Windsorin läpi kulkevan kulkueen jälkeen Windsorin linnan Pyhän Yrjön kappelissa pidetään jumalanpalvelus, jonka aikana arkku lasketaan kuninkaalliseen hautaholviin.

Viimeksi kun Lontoossa järjestettiin kuninkaalliset hautajaiset 99-vuotiaana kuolleelle kuningattaren puolisolle prinssi Philipille, tilaisuudessa noudatettiin tarkkoja koronarajoituksia. Tällä kertaa koronarajoituksista ei ole toistaiseksi ollut puhetta.

Philipin siunaustilaisuuteen viime vuoden keväällä sai rajoitusten vuoksi osallistua vain 30 ihmistä, eikä Windsorissa hautajaisten aikana näkynyt suuria väkijoukkoja. Hautajaisvieraat pitivät kasvomaskia kirkossa ja istuivat perhekunnittain. Kuningatarkin istui yksin, musta maski kasvoillaan.

Elisabetin hautajaisten aikana Windsoriin odotetaan enemmän väkeä. Heti kuolinuutisen jälkeen Buckinghamin palatsin edustalle kokoontui tuhansia ihmisiä eri puolilta Britanniaa muistamaan kuningatarta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja