Mainos

Kumpula-Natri: Jokainen jäsenmaa vastaa omasta taloudestaan

EU-asioita käsittelevän eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri (sd.) sanoo, että Suomella on ollut selkeä linja eurokriisin aikana esitettyihin EU:n uudistusvaatimuksiin ja liittovaltiokehitykseen.

– Minun mielestäni hallituksen linja on ollut selkeä, totta kai myös Eurooppaa uudistetaan samaan aikaan, mutta Suomi on pitänyt selkeää linjaa niissä uudistushaluissa. Tiedämme että muut maat halusivat paljon enemmän yhteisvastuullisuutta, ja siinä Suomi on ollut oman linjansa esittäjä.

Näiltä osin Kumpula-Natri ei siis niele opposition kritiikkiä siitä, että Suomi on kriisin ehdoilla menossa muun EU:n mukana kohti entistä tiiviimpää liittovaltiokehitystä.

– Jokaisen jäsenmaan on itse vastattava omasta taloudestaan. Hädän tullen sitten näitä lainapaketteja ollaan laitettu, ja näissäkin nykyhallitus kiristi sitten linjaansa niin, että niissä rajataan Suomen vastuita, jatkaa Kumpula-Natri.

Espanjassa ymmärretään Suomen linjaa

Kumpula-Natrin mukaan espanjalaisessa lehdistössä ymmärretään Suomen tiukkaa linjaa.

– Kun katsotaan espanjalaisen lehdistön analyysiä Suomesta, niin ei se nyt ihan ymmärtämätön linja ole. Siellä ymmärretään, kun katsotaan meidän omaa pankkikriisikokemustamme, pientä, sinänsä herkkää talouttamme, koska olemme niin viennistä riippuvaisia.

– Ja väestömuutoskin, meillä ei ole tuota nuorta väkeä niin paljon kuin joillain muilla mailla, että harmaannumme tässä harmaantuvassa Euroopassa vielä nopeimmin. Se oli minusta oikein hyvä analyysi tilanteesta, joka espanjaksi asian taustaksi tehtiin.

Lisää tukipaketteja tulossa?

Kumpula-Natri ei osaa sanoa, tehdäänkö tukipaketteja vielä lisää nyt sovitun Espanja-paketin jälkeen.

– En voi sanoa, tuleeko vai eikö kriisipaketteja. Kriisipaketti tehdään aina silloin, kun nähdään että maa voidaan pelastaa kriisipaketilla pahemmalta ja sitä kautta yhteistä euroaluetta pahemmalta, eli sekin on aina sellainen valinta.

Kumpula-Natri pitää Kreikkaa poikkeustapauksena tukea vaativista maista. Muiden tilanne on korjattavissa, mutta Kreikan kohdalla suuren valiokunnan puheenjohtajankin on vallannut jo epäusko.

– Kreikan osalta ehkä usko alkoi mennä jo ja oli silloin alussakin vähän epäusko, mutta nämä muut maat ovat ihan toimivia teollisuustalouksia, paljon osaamista ja vientiä, eli jos nämä saadaan kuntoon, niin koko Eurooppa voi paremmin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.