Mainos

Kuluttajien turvaksi ryhmäkanne

Kuluttajien turvaksi ehdotetaan ryhmäkannetta. Oikeusministeriön työryhmä suosittaa amerikkalaistyylistä ryhmäkannetta myös Suomeen.

Lakimuutos parantaisi mahdollisuutta saada riitaisat asiat oikeuden käsittelyyn ja tehostaisi oikeussuojaa pienissäkin asioissa. Kuluttaja-asiamies Erik Mickwitz pitää uudistusta kuluttajien kannalta erittäin tärkeänä.

Keskuskauppakamari puolestaan pelkää, että tiukka laki ohjaa investointeja muualle. Yritykset ounastelevat myös, että kanteita pannaan vireille vain lihavan asianajopalkkion toivossa.

Kaupan järjestöt ja TT tyrmäävät ryhmäkanteen

Ehdotus ryhmäkannelaista sai tänään tyrmäävän vastaanoton kaupan järjestöiltä ja työnantajien keskusjärjestöltä. Esitystä pidetään tarpeettomana ja siitä pelätään olevan enemmän haittaa kuin hyötyä. Ryhmäkanteen katsotaan olevan riski yritysten kilpailukyvylle.

Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton TT:n varatoimitusjohtaja Tarmo Korpela katsoo, että ehdotus mm. estäisi Suomeen tulevia sijoituksia, vaarantaisi elinkeinoharjoittajien oikeusturvaa sekä mahdollistaisi painostuksen vahingoittamistarkoituksessa.

-Sillä olisi haitallista merkitystä silloin, kun koti- ja ulkomaiset yritykset arvioivat tuotannon tai organisaation sijoittamismaata. Korostunut prosessi- ja vahingonkorvausriski vaikuttaisi sijoituspaikkaa valittaessa Suomen osalta kielteisesti, Korpela arvioi.

Kaupan keskusliiton mielestä lain tarpeellisuus on jäänyt riittävää selvitystä vaille. Liitto katsoo, että lain piiriin mm. ehdotetut kulutushyödykkeiden virheen oikaisu, vastikkeen alentaminen tai sopimuksen purkaminen on hoidettu kuluttavalituslautakunnan kautta vuodesta 1978 lähtien.

-Myös kuluttaja-asiamiehellä on mahdollisuus avustaa laajempaakin kuluttajaryhmää alioikeudessa näissä kysymyksissä, sanoo varatoimitusjohtaja Stig Henriksson.

Henrikssonin mukaan nykyjärjestelmän mahdolliset puutteet tulisi korjata voimassaolevia menetelmiä kehittämällä.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja