Mainos

Kuluttajien luottamus talouteen vahvistunut

Kuluttajien luottamus talouteen vahvistui Tilastokeskuksen mukaan joulukuussa marraskuun notkahduksen jälkeen.

Kuluttajien luottamusta kuvaava osoitin oli joulukuussa 12,2 eli noin 3 yksikköä korkeampi kuin kuukautta tai vuotta aiemmin. Lisäksi kuluttajien pessimismi työttömyyskehityksen osalta väheni, ja omaan talouteen uskottiin yhä vahvemmin.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin 1.-17. joulukuuta yli 1600:aa Suomessa asuvaa ihmistä. Joulukuussa yli kolmannes kuluttajista uskoi Suomen taloustilanteen paranevan ensi vuonna. Viidennes taas arvioi maamme talouden huononevan.

Viime kuussa vastaavat osuudet olivat 30 ja 23 prosenttia ja vuosi sitten 26 ja 25 prosenttia. Oman taloutensa paranemiseen uskoi joulukuussa kuluttajista 30 prosenttia, ja vain 8 prosenttia pelkäsi taloutensa huononevan seuraavan vuoden aikana.

Vajaa puolet kuluttajista arvioi työttömyyden lisääntyvän ensi vuonna, kun taas sen vähenemiseen uskoi 20 prosenttia. Vastaavat luvut marraskuussa olivat 54 ja 15 prosenttia ja vuosi sitten 42 ja 20 prosenttia.

Vain kolmisen prosenttia työllisistä arveli joulukuussa työttömyyden osuvan hyvin todennäköisesti omalle kohdalle seuraavan vuoden aikana. Melko todennäköisesti näin pelkäsi käyvän 5 prosenttia työllisistä. Ensi vuoden joulukuun inflaatiovauhdiksi kuluttajat ennustivat 1,9 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.