Mainos

Kuluttajajärjestöt huolissaan pikavipeistä

Satasen kännykkäluotosta voi kertyä kuluja jopa 24 euroa. Pikavippejä tilataan nyt myös toisten nimiin varastetuilla henkilötiedoilla.

Kuluttajajärjestöt ovat huolissaan pikalainojen hölläkätisistä jakoperusteista. Yhä useampi ajautuu nykyisin kulutusluottojen kierteeseen ja maksuhäiriöiden odotetaan lisääntyvän entisestään tänä vuonna. Pienlainayritykset markkinoivat lainojaan heppoisin eettisin säännöin eikä asiakkaiden tietoja tarkisteta kuluttajaviranomaisten mukaan tarpeeksi perusteellisesti.

Pikavippejä annetaan sähköisesti netin tai kännyköiden avulla. Satasen pikavipistä voi kertyä jopa 24 euron lainakulut. Laina-ajat ovat lyhyitä - kuukauden verran.

Suomessa on jo 35 pikalainayritystä, kun niitä vielä muutama vuosi sitten oli vain muutama. Määrä kasvaa edelleen.

Osa pikalainayrityksistä on sopinut eettisistä ohjeista, jotka muun muassa kieltävät lainojen myöntämisen yöaikaan. Lisäksi asiakkaille pitää kertoa pikalainojen vuosikorko. Kuluttajaviranomaisten mukaan ongelmia on kuitenkin myös siinä, että puhelimessa ei saa sopimusehtoja luettavakseen tai sopimusehtoja ei ymmärrä vain kuultuna.

Kuluttajaviranomaisia huolettaa myös huijaaminen pikavipeillä, sillä se on helppoa. Esimerkiksi toisen henkilötiedoilla on avattu prepaid-puhelinliittymiä ja niillä tilattu rahaa omalle tilille. Laskut tulevat tietenkin henkilötietojen oikealle omistajalle, joka yleensä on täysin tietämätön henkilätietojensa väärinkäytöstä. Oheisesta Netti-tv:mme linkistä näet ja kuulet, kun Tuija Oinonen kertoo oman tarinansa tällaisesta henkilötietojen varkaudesta ja lainahuijauksesta.

Tänään on vietetty kansainvälistä kuluttajien oikeuksien päivää.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.