Mainos

Kuka tienaa tankatessasi? MTV selvitti huoltoasemien omistajat

Huoltoasemien määrällä mitattuna Suomen suurin huoltoasemaketju on Nesteen omistama Neste Oil -ketju. Se omistaa lähes neljäsosan kaikista Suomen huoltoasemista.

Nesteen suurin omistaja on Suomen valtio, joka omistaa 50,1 prosenttia yrityksen osakkeista. Muut suurimmat omistajat ovat eläkevakuutusyhtiöt Ilmarinen ja Varma, sekä Kansaneläkelaitos KELA.

Talouselämän mukaan Neste oli viime vuonna liikevaihdolla mitattuna Suomen suurin yritys. Sen liikevaihto oli yli 15 miljardia euroa.

Seuraavaksi suurin huoltoasematoimija on St1, joka omistaa St1-asemien lisäksi myös Shell-huoltoasemat.

St1:n pääomistaja on suomalainen Mika Anttonen. Anttosen omistusten arvo Arvopaperi-lehden laskelmien mukaan 1 087 miljoonaa euroa, mikä tekee hänestä yhden Suomen neljästä miljardööristä.

Kolmanneksi eniten huoltoasemia on S-ryhmän omistamalla ABC-ketjulla. SOK:in liikevaihto viime vuonna oli 7286 miljoonaa, tehden siitä yhden Suomen suurimmista yrityksistä.

S-ryhmä jyrää bensiinikaupassa

Jos ketjun kokoa mitataan asemien määrän sijasta bensiinin myyntinä, nousee ABC listan kärkeen. Se myy 30 prosenttia kaikesta Suomessa myytävästä bensiinistä.

Sitä seuraa Neste Oil 28,4 prosentin markkinaosuudella ja St1 21,8 prosentin osuudellaan.

Venäläisjätti kilpailee Nesteen kanssa dieselmarkkinoilla

Dieselissä suurimman markkinaosuuden nappaa taas Neste Oil 39,2 prosentin osuudella, venäläisen Lukoilin omistaman Teboilin tullessa perässä 27 prosentin osuudella. Kolmantena on St1 19 prosentin osuudella.

Venäläinen öljyjätti Lukoil osti Teboil-huoltamoketjun vuonna 2005. Lukoil on maailman 109 suurin julkisesti noteerattu yhtiö ja Venäjän yhtiöistä kolmenneksi suurin.

Lukoilin suurin omistaja on yrityksen toimitusjohtaja Vagit Alekperov. Alekperov on Forbesin arvion mukaan maailman 96. rikkain henkilö, ja Venäjän kuudenneksi rikkain. Forbes mukaan Alekperovin netto-omaisuus oli kesäkuussa 11,3 miljardia euroa.

Myös joitain pienempiä toimijoita

Pienempiä toimijoita ovat myös Suomalainen Energiaosuuskunta SEO, jonka omistavat kauppiasyrittäjät sekä puolen sadan huoltoaseman ketju GT Retail. Vielä pienempiä toimijoita ovat niin ikään kotimainen Ritoil-ketju ja yhdysvaltalaistaustainen Gulf.

Suomessa on lisäksi yksittäisiä muita huoltoasemia ja liikennepolttonesteiden jakelupisteitä

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.