Mainos

Kuivaniemen turmaristeys ei turvallinen

Heinäkuun alussa sattuneen Kuivaniemen junaonnettomuuden tutkinnassa on selvinnyt, että turmapaikka, Myllykankaan tasoristeys, ei täytä turvallisuusvaatimuksia. Näkyvyys risteyksessä on vain murto-osia vaaditusta.

Kartta onnettomuuspaikan sijainnista


Onnettomuustutkintakeskuksen erikoistutkijan Reijo Mynttisen mukaan Kuivaniemen Myllykankaan junaturmaristeys ei täytä alkuunkaan turvallisuusmääräyksiä.

-Henkilöauton kuljettajan silmien korkeudella näkyvyys on onnettomuusristeyksessä vain reilut sata metriä. Kun juna ajaa 120 kilometrin tuntinopeudella, pitäisi näkyvyyden radalle olla 720 metriä. Mynttinen kuitenkin korostaa, että Kuivaniemen turmassa juna törmäsi rekka-autoon, jonka kuljettaja istuu henkilöautoa korkeammalla.

-Rekka-auton kuljettajallekaan näkyvyys ei ollut vaadittava, mutta lähellä sitä. Tokihan 2,7 metrin korkeudelta näkee paremmin kuin noin metrin tasolta. Mynttisen mukaan tasoristeyksen näkyvyys on heikko erityisesti etelään päin, josta onnettomuusjuna tuli. Pohjoisen suuntaan näkyvyys täyttää määräykset.

Turvallisuusmääräysten mukaan tasoristeyksen näkyvyys tulee kahdeksan metrin päässä radasta olla henkilöauton kuljettajan silmien korkeudella kuusi kertaa junan nopeuden verran. Näin saadaan Myllykankaan tasoristeyksen vähimmäisnäkyvyys: 6x120=720.

Radan viertä raivattu

Kuivaniemen junaonnetomuus

Onnettomuustutkintakeskus määräsi turvallisuusparannuksia tasoristeysosuudelle pian onnettomuuden jälkeen. Risteysalueelle vaihdettiin 80 kilometrin tuntinopeus ja 800 metrin päähän risteyksestä laitettiin junan kuljettajalle vihellysmerkit.

Onnettomuustutkintakeskus myös kehotti VR:ää aloittamaan välittömästi radan vierustan raivaustyöt etelän suunnasta. Oulun rata-alueen päällikön Lauri Sandgrenin mukaan risteysalueen pensaita on poistettu.

-Raivausta täytyy tehdä aika usein, sillä pensaat kasvavat vauhdilla. Pajukot saattavat kohota vuodessa puolitoista metriä, Sandgren toteaa. Yhden ihmishengen ja useita loukkaantuneita vaatinut junaturma sattui, kun pikajuna ja sorarekka törmäsivät heinäkuun alussa Kuivaniemellä Myllykankaan vartioimattomassa tasoristeyksessä.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.