Kuinka usein rintaliivit pitäisi pestä? Asiantuntijat varoittavat virheestä, joka voi pilata liivit

Onko alusvaatteilla parasta ennen -päivää? 0:30
KATSO MYÖS: Onko alusvaatteilla parasta ennen -päivää?

Kuinka usein ja miten rintaliivit kannattaisi asiantuntijoiden mukaan pestä?

Rintaliivit eivät yleisesti ottaen ole näkyvä osa asua, mutta useimmille kuitenkin tärkeä tuki.

Päivän päätteeksi liivit saatetaan kuitenkin vain heilauttaa tuolin selkänojalle, eikä uhrata ajatusta niiden pesemiselle.

Rintaliivit eivät ole kuitenkaan immuuneja likaantumiselle tai bakteereille, eikä pidemmän päälle pelkkä tuulettaminen riitä. 

Pitääkö rintaliivit pestä, vaikka ne eivät näytä likaisilta?

Vaikka rintaliivit eivät näyttäisi likaisilta, se ei tarkoita, etteivätkö ne olisi, kirjoittaa Huffpost.

– Likaisten rintaliivien käyttämisen riskejä ovat bakteerit, jotka voivat hangata ihoasi ja aiheuttaa tulehduksen, New Yorkissa työskentelevä ihotautilääkäri Leah Ansell kommentoi.

Ansellin mukaan hiivatulehdukset ovat yleisiä rintojen alla.

– Hiiva pitää pimeistä ja kosteista paikoista. Siksi tulehdukset ovat yleisiä sillä alueella. Liivit voivat pahentaa asiaa, jos niitä ei pestä kunnolla, Ansell kertoo.

Alusvaatetuksen asiantuntija Fit by Burkesta, Laura Burke kertoo, että kehon normaali lämpötila myös muokkaa rintaliivien muotoa.

– Niiden peseminen auttaa saamaan liivit takaisin luonnolliseen muotoonsa. Kehomme lämpö vaikuttaa kankaaseen. Siksi meidän on annettava rintaliiviemme levätä käyttökertojen välillä, palata muotoonsa ja edelleen tukea sinua parhaiten, Burke kertoo.

Toisaalta rintaliivejä voi pestä myös liikaa, joten mikä olisi sopiva pesuväli?

Kuinka usein rintaliivit tulisi pestä?

Laura Burken mukaan rintaliivit tulisi pestä aina noin 3–4 käyttökerran jälkeen.

– Mutta se riippuu myös rintaliivityypistä. Urheilurintaliivit voi esimerkiksi pestä jokaisen käyttökerran jälkeen, Burke toteaa.

Alusvaatesuunnittelija Nichole de Carle on samoilla linjoilla.

– Minulla on tapana pestä rintaliivini vähintään kerran viikossa. Mutta urheilurintaliivini pesen jokaisen hiostavan session jälkeen, de Carle kertoo.

Leah Ansellin mukaan rintaliivitkin kannattaa pestä useammin kuin kerran viikossa, jos esimerkiksi kuljet töihin pyörällä tai kävelet paljon.

Mikä on paras tapa pestä rintaliivit?

Rintaliivit ovat jossain määrin hauraita, joten ne tulisi pestä varovaisesti. Varovaisuus ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että kaikki rintaliivit tarvitsisi pestä käsin.

– Pese rintaliivit hellävaraisessa tai käsinpesuohjelmassa. Jos peset niiden kanssa muita vaatteita, on parasta asettaa ne pesupussiin suojataksesi niitä, Laura Burke neuvoo.

Nichole de Carle liputtaa käsipesun puolesta, mutta jos turvaudut mieluummin pesukoneeseen, hän kehottaa valitsemaan matalan lämpötilan ja hienopesuohjelman.

– Laita ne pyykkipussissaan hellälle ohjelmalle, jotta ne selviävät paremmilla mahdollisuuksilla muutamasta linkouskierroksesta, de Carle toteaa.

Yhdestä asiasta asiantuntijat ovat täysin yksimielisiä: Älä nakkaa rintaliivejä kuivuriin.

Ilmakuivaaminen pidentää rintaliivien elinikää ja ne pysyvät paremmin muodossaan. Burken mukaan kuivuri rikkoo myös rintaliivien elastisuutta.

Katso myös: Pesetkö vaatteesi oikein? Tätä pyykinpesumerkinnät tarkoittavat

Pesetkö vaatteesi oikein? Tätä pesulapun symbolit oikeasti tarkoittavat 1:40
Vaatteen pesua ja kuivausta kuvaavien symbolien tarkoitus on kertoa, miten vaate voidaan pestä ja kuivata.

Lähde: Huffpost

Lue myös:

    Uusimmat