Kuinka pitkään nukut? Tutkimuksen mukaan määrä vaikuttaa parantumattoman keuhkosairauden riskiin

Tuore brittitutkimus vihjaa, että sekä liian vähäiset että liialliset yöunet kasvattavat riskiä sairastua parantumattomaan keuhkofibroosiin. Löydös lisää tietoa sisäisen kellon vaikutuksista ihmisen terveyteen.
Manchesterin yliopiston tutkijat havaitsivat yli 500 000 ihmisen otannasta, että säännöllisesti vähemmän kuin 4 tuntia nukkuvilla tai yli 11 tuntia nukkuvilla henkilöillä on 2–3 kertaa suurempi riski sairastua keuhkofibroosiin kuin henkilöillä, jotka nukkuvat 7 tuntia päivässä. Tutkijoiden mukaan sairastumisriski liittyy muutoksiin ihmisen sisäisen kellon rytmissä.
Sisäiseksi kelloksi kutsutaan hermosolujen joukkoja, joka säätelee elimistön fysiologista vuorokausirytmiä, kuten nukkumista, hormonien erittymistä ja aineenvaihduntaa.
Aiemmin sisäisen kellon on huomattu olevan yhteydessä elimistön tulehdustilaan, syöpään ja diabetekseen.
Sisäinen kello ulottaa vaikutuksensa myös keuhkoihin
Keuhkoissa sisäinen kello vaikuttaa pääasiassa hengitysteissä. Tutkijat kuitenkin huomasivat, että keuhkofibroosia sairastavilla ihmisillä sisäinen kello ulottaa vaikutuksensa myös keuhkorakkuloihin, joissa elimistön kaasujenvaihto tapahtuu.
Keuhkofibroosi vaurioittaa keuhkorakkuloita, koska sairaudessa keuhkokudokseen muodostuu sidekudosta, joka lopulta arpeutuu.
Hiirikokeissa tutkijat huomasivat, että sisäisen kellon rytmiä muuttamalla oli mahdollista vaikuttaa sidekudoksen muodostumiseen keuhkoissa niin, että jyrsijät olivat alttiimpia sairaudelle. Eräs sisäisen kellon toimintaan liittyvä proteiini (REVERBα) vaikuttaa kollageenin tuotantoon. Keuhkofibroosissa kollageenia kertyy keuhkoihin liikaa.
Seuraavaksi tutkijat tarkastelivat Britannian biopankkiin kertyneitä tietoja yli 500 000 ihmisestä. Unen määrällä oli vastaava yhteys keuhkofibroosiin kuin muillakin tunnetuilla riskitekijöillä, kuten tupakoinnilla. Säännöllisesti alle 4 tuntia nukkuvilla oli kaksi kertaa suurempi todennäköisyys sairastua keuhkofibroosiin kuin 7 tuntia nukkuvilla. Jos ihminen nukkui säännöllisesti yli 11 tuntia, hänen sairastumisriskinsä kolminkertaistui.
Myös myöhään valvominen ja yötyö näyttivät suurentavan keuhkofibroosin riskiä, mutta eivät yhtä paljon kuin liian vähäinen tai liiallinen nukkuminen.
Unella helpotusta parantumattomaan sairauteen?
Keuhkofibroosi on yleensä etenevä, parantumaton sairaus, jossa keuhkokudos ”arpeutuu” ja korvautuu fibroblastien, kollageenin ja tulehdussolujen muodostamalla solukolla. Keuhkoihin kertyvän sidekudoksen vuoksi hapenvaihto vaikeutuu ja hengityksestä tulee hankalampaa.
Suomessa keuhkofibroosia sairastaa noin 500–1000 henkilöä. Keuhkofibroosiin käytetään Suomessa tällä hetkellä kahta lääkettä, jotka hidastavat taudin etenemistä, mutta eivät paranna jo syntyneitä muutoksia.
Manchesterin yliopiston tutkijat pitävät mielenkiintoisena löydöstään, jonka mukaan tietyt kemialliset yhdisteet voivat muuttaa REVERBα-proteiinia ja näin vähentää keuhkoihin kertynyttä kollageenia. Jos tulokset varmistuvat, riittävä mutta ei liiallinen nukkuminen voisi vähentää keuhkofibroosin haitallisia vaikutuksia.
Keuhkofibroosin varhaisia oireita ovat muun muassa krooninen kuiva yskä sekä rasitushengenahdistus. Myöhäisemmässä vaiheessa ilmenee levossa esiintyvää hengenahdistusta sekä yskänpuuskia, joka haittaavat arkisia toimia, sekä uupumusta.
Uusimmat
-
21:44
Häikäisevä näky: Miehet kipusivat pilvien yläpuolelle kuvaamaan maisemia – "Miten taianomainen aamu"
-
21:40
Kärpät jätti kylmänviileästi kolme tähtipelaajaa huilaamaan – nuorten MM-hyökkääjä taas esillä
-
21:30
Ministeriö ojentaa Etelä-Suomen avia koronarajoituksista: Asiakasmäärää ei rajata vaan kuntosalit laitetaan säppiin
-
21:21
Uniikkia kuvaa Ilkka Herolan hopeajuhlista! MM-kulisseista napattu video paljastaa upean hetken
-
21:17
Kalle Rovanperä näytti avauspäivän päätteeksi hapanta naamaa – asiantuntijan arvio ei tiedä suomalaiselle hyvää
-
21:15
Matias Maccellin show ei riittänyt mihinkään – SM-liigan TV-ottelussa hurjat maalikarkelot
-
21:10
Poliisin jengiläisiä suojelevat salauskäytännöt hämmentävät – rikostoimittaja: aiheuttaa ison ongelman
-
21:01
Käyvätkö miehet strippibaareissa muuten kuin polttareissa? Miehet vastaavat: "Aikansa elänyt konsepti"
-
21:00
14 vuoden odotus ohi! Ilkka Herolalta terveiset edellisille MM-sankareille Hannu Manniselle ja Anssi Koivurannalle – "Pahoittelut siitä"
-
21:00
Prinssi Harrylta erikoisen avoin kannanotto brittihovia kohauttaneesta The Crownista: "Se antaa karkean idean siitä elämäntyylistä"
-
20:54
MM-kultaleijona Anssi Salmela pidensi sopimustaan Ilveksen kanssa
-
20:48
Marit Björgen opetti serkulleen "temppuja" – nyt 28-vuotias norjalainen debytoi MM-kisoissa ja kerää kovia sanoja Therese Johaugilta
-
20:41
USA:n tiedusteluraportti: Saudi-Arabian kruunuprinssi hyväksyi toimittaja Jamal Khashoggin murhan
-
20:37
Kärppien ällistyttävä kova vire sen kuin jatkuu – SM-liigassa hyrrää nyt uusi pyörremyrsky
-
20:29
Mikä ihmeen OnlyFans? Näin eroottisesta sisällöstään tunnettu ja ilmiöksi noussut palvelu toimii
-
20:17
Edellinen yhdistetyn arvokisamitalisti Anssi Koivuranta teki erityisen huomion Ilkka Herolan hienosta menestystarinasta – "Hänellä ei ole ollut sitä turvaa"
-
20:06
Avi: Asiakastiloja suljetaan kahdeksi viikoksi ensi maanantaista pääkaupunkiseudulla ja useissa ympäröivissä kunnissa – koskee muun muassa uimahalleja ja kuntosaleja
-
20:05
Jo 20 sisarusta löytynyt! DNA-testi paljasti Timolle dramaattisen totuuden alkuperästään – "Oma taustansa kannattaa selvittää"
-
20:02
Matias Maccelli, 20, säväytti jäätävällä esityöllään SM-liigakierroksella – eikä show tähän loppunut!
-
20:01
Koronarokotteen lupaamasta vapaudesta haaveileville synkkä viesti – THL:n rokoteasiantuntija ei iloitsisi ennakkoon rajoitusten poistosta
-
Lataa lisää