Käytätkö uutta untuvapeittoa? Lääkäri varoittaa ongelmista

43-vuotias mies sai uudesta untuvapeitostaan vakavia keuhko-ongelmia.

Untuvapeitto voi johtaa ongelmiin hengitysteissä. Tämän sai kokea 43-vuotias mies, joka sai untuvapeitostaan ja -tyynystään keuhko-ongelmia, kertoo Livescience.

Miehestä kirjoitettiin tapausraportti BMJ Case Reports -julkaisuun.

Kärs kolme kuukautta outoja oireita

43-vuotias mies hakeutui lääkäriin koettuaan kolmen kuukauden ajan uupumusta, hengenahdistusta ja fyysistä pahaa oloa vuonna 2016.

Aluksi miehellä diagnosoitiin lievä hengitystietulehdus. Oireet kuitenkin pahenivat myöhemmin, ja hän joutui lopulta pitämään 14 päivän sairasloman.

Mies palasi lääkäriin, kun häntä hengästytti kävellä kotinsa huoneesta toiseen.

– Se, että menin yläkertaan sänkyyn, oli puolen tunnin aktiviteetti, koska pystyin astumaan vain kaksi porrasta kerralla ja sitten minun piti istua lepäämään, nimettömäksi jäänyt mies kertoi raportin mukaan.

Ongelman aiheutti uusi untuvapeitto

Mies ei oireiden vuoksi kyennyt kävelemään tai seisomaan kuin muutamia minuutteja. Pidempi "kuntosuoritus" sai miehen tuntemaan, että hän pyörtyy.

Vaikka röntgenkuva miehen keuhkoista vaikutti normaalilta, lääkäri Owen Dempsey oli kuitenkin eri mieltä. Hän tilasi miehelle tarkan kerroskuvauksen.

Miehen keuhkoista löytyi vakava tulehdus. Syylliseksi paljastuivat miehen uusi untuvapeitto ja -tyyny.

Mies oli untuvatäytteisen peiton alla nukuttuaan saanut yliherkkyyden aiheuttaman keuhkotulehduksen, jonka aiheutti hänen kehonsa immuunipuolustusreaktio untuviin. Tila aiheuttaa kuivaa yskää, hengenahdistusta ja yöhikoilua. Jos sitä ei hoideta, keuhkot voivat arpeutua.

Peitto meni vaihtoon

Potilas sai hoidoksi steroideja ja hänen peittonsa vaihdettiin allergisoimattomaan materiaaliin. Kuukaudessa miehet oireet hellittivät, ja puolessa vuodessa hänen olonsa oli jälleen hyvä. Vuodessa mies toipui täysin.

Dempseyn mukaan onkin tärkeää, että lääkärit pyytävät potilaaltaan mahdollisimman tarkat taustatiedot.

– He voivat löytää ympäristöstä asioita, jotka laukaisevat keuhkotaudin, Dempsey sanoo.

Keuhko-oireita selvittävä lääkäri kysyy usein potilaan lemmikeistä, mutta ei peitoista tai tyynyistä. Dempseyn mukaan untuvapeittoja ja -tyynyjä ei ole syytä pelätä, mutta mikäli henkilöllä on hengitystieoireita, kuten yskää, untuvatuotteiden käytöstä on hyvä mainita lääkärissä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja