Kärsitkö tähän aikaan vuodesta "aikaerorasituksesta" ilman syytä? Tästä on kyse

Onko unirytmi sekaisin ja jatkuva väsymys päällä? Et ole ainoa. Ilmiölle on keksitty jopa oma termi, sosiaalinen jetlag.

Joulupyhien ja juhlallisuuksien jälkeen saattaa tähän aikaan vuodesta tuntua hiukan vetämättömältä, kuin ei olisi yhtään energiaa. Toisaalta kyseessä saattaa olla ihan tavallista väsymystä, toisaalta niin kutsuttu sosiaalinen aikaerorasitus eli jetlag.

– Sosiaalinen jetlag syntyy, kun sisäinen kellomme menee pois ulkoisen ympäristön rytmistä, selittää australialainen uniasiantuntija Carmel Harrington DailyMailin haastattelussa.

Sosiaalinen aikaerorasitus alkaa siitä, kun tavallinen unirytmi rikkoutuu. Harringtonin mukaan sisäinen kello nollaantuu joka kerta, kun aamulla herää. Viikolla kello 6–7 aikaan aamulla herätessä onkin usein valmis menemään nukkumaan jo 22–23 aikoihin. Jos perjantaina tulee kuitenkin valvottua ja lauantaina taas herättyä myöhään, ei välttämättä saa unta seuraavana yönä ennen aamukolmea.

– Sosiaalinen jetlag on siitä seuraava tunne maanantaina, kun olet todella poissa aikataulustasi, Harrington selittää.

Vaivasta pääsee kuitenkin eroon hyvin yksinkertaisella vinkillä: nukkumalla riittävästi. Unirytmi pysyy yllä säännöllisillä heräämis- ja nukkumaanmenoajoilla. Viikonloppuisinkaan ei pitäisi Harringtonin mukaan nukkua yli tuntia tavallista enempää, kofeiinia tulisi vältellä keskipäivän jälkeen ja päiväunet, joihin lomalla on ehkä tottunut, tulisi unohtaa.

– Kokeile laittaa hälytys illalla tunti ennen nukkumaanmenoaikaa, ja sammuta silloin kaikki teknologia, vähennä huoneen valaistusta ja käy lämpimässä suihkussa, asiantuntija neuvoo.

***

Unirytmi kuntoon 8:08

Lue myös:

    Uusimmat