Kuinka pitkään koronakurimusta pitää vielä kestää? "Kesäksi varmaan helpottaa," uskoo THL:n Mika Salminen

8:29
Katso koko Salmisen haastattelu Asian ytimessä Jaakko Loikkanen -ohjelmassa.

Toiveet koronatilanteet helpottamisesta ovat hiipumassa virusmuunnosten ja rokotteiden toimitusvaikeuksien vuoksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n Mika Salminen vieraili MTV:n Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa keskustelemassa siitä, millaiseen koronatulevaisuuteen suomalaisten oikein tulisi valmistautua.

– Jos tämä kevät jaksetaan vielä, niin sitten vähitellen helpottaa. Olisi todella tärkeää, ettei me saada isoa takaiskua, joka Suomessa ollaan pystytty pitämään poissa paljon paremmin kuin monessa muussa maassa, Salminen sanoo.

– Kesäksi varmaan helpottaa aika pitkälle. Täysin normaalisti ei voida silloinkaan elää johtuen rokotteiden toimitusvaikeuksista. Se on minusta hyvin todennäköistä, että suurin osa näistä kaikkein haavoittuvimmista hmisryhmistä saadaan rokotettua kesään mennessä.

Salmisen mukaan ei pidä ottaa "minään automaationa" sitä, että ihmiset jaksavat noudattaa koronarajoituksia. Muun muassa Hollannissa ihmiset ovat osoittaneet mieltään rajoituksia vastaan.

– On hirveän tärkeää, että pystytään motivoimaan ihmisiä. Tämä on aika pitkä juoksu, mutta ei se ikuinen ole. 

Salminen muistuttaa, että koronaviruksen uudet muunnokset tarttuvat aikaisempaa helpommin. Näin ollen epidemia voi myös helpommin kiihtyä.

"Sellaista ei ole ennen nähty"

Tänään Suomessa raportoitiin 348 uutta koronavirustapausta.

– Pyhien jälkeen ajateltiin, että on iso riski tapausten kasvusta. Aika rauhassa olemme saaneet olla viimeisen kuukauden. Viimeinen viikko on ollut pientä nousua, joten pikkaisen varpaillaan tällä hetkellä ollaan, Salminen kertoo.

Testeissä käyminen on hieman hiipunut. Salmisen mukaan sen suhteen on tosin tapahtunut parannusta viime aikoina.

– Siitä oltiin jonkin verran huolissaan. Testeissä käyminen on todella tärkeää. Sitä kautta epidemia ei kasva piilossa. Meillä ei tällä hetkellä ole mitään muita hengitystieinfektiota kiertämässä, mikä on täysin poikkeuksellista. Sellaista ei ole ennen nähty.

Rokotetuotannossa "jotain on mennyt vikaan"

Viime päivinä on spekuloitu, miksei rokotteita ole saatu nykyistä enempää. 

Salmisen mukaan syy on selvillä.

– Kyse on siitä, että Euroopassa on muutama tuotantolaitos, jotka pystyvät näitä aineita tuottamaan. Se on hyvin monimutkainen prosessi ja vaatii tarkkaa laatua. Kun ihmiseen laitetaan jotain ainetta, sen pitää olla tasan tarkkaan oikein tehty.

– Nämä rokotteet ovat aivan uusia. Näissä laitoksissa jotain on mennyt vikaan. Tuotantoa ei ole saatu pystyyn sitä vauhtia kuin arvioitiin. Se on tietysti hyvin valitettavaa.

Salmisen mielestä ihmiset "ehkä pikkaisen liian optimistisesti" ajattelivat, että rokotteen kehittämisen jälkeen korona katoaa arjesta nopealla aikataululla.

– Ikävä kyllä olemme nähneet sen, mitä vähän pelättiin, että voi käydä. Rokotteiden tuottajien puolella on ollut toimitus- ja tuotantovaikeuksia.

Kunnat odottavat rokotteita

Salminen ei usko, että Euroopan tuotantoa olisi myyty tiskin alta muille valtioille.

Sekä Suomi että EU ovat vaatineet, että luvatut rokotteet on toimitettava viipymättä. Ovatko vetoomukset turhia, jos rokotteita ei yksinkertaisesti ole riittävästi?

– Tämä on ihan totta. Toivotaan parasta ja katsotaan, miten tässä käy.

Milloin massarokotukset sitten todenteolla alkavat?

– Nyt ei ole vielä AstraZenecan rokotuksen hyväksyntää. Sitä odotetaan tällä viikolla. Jos näitä rokotteita saadaan, vaikka vähemmänkin, niin aika äkkiä päästään vauhtiin. Kunnat ovat täysin liipaisimella, että pääsevät aloittamaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja