THL:n Salminen kertoo, että myös kolmansiin rokotuksiin varauduttu: "Iso kysymys on, tarvitsevatko ikäihmiset tehosterokotteita"

Kuinka suuri uhka rokotuksista kieltäytyminen on? Kenelle kolmas rokote? Näin vastaa THL:n Mika Salminen 4:53
Kuinka suuri uhka rokotuksista kieltäytyminen on? Kenelle kolmas rokote? Näin vastaa THL:n Mika Salminen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtaja Mika Salminen toivoo MTV Uutiset Liven haastattelussa suomalaisten pitävän kiinni koronarokoteajoistaan.

THL:n Salmisen mukaan vapaaehtoisesta koronavirusrokotteesta kieltäytyminen on Suomessa marginaalinen ilmiö.

– Käsitykseni on, että itse asiassa rokotteita otettaisiin paljon enemmän kuin niitä on saatavilla, Salminen kertoo.

– Se on ehkä vähän huolestuttavaa, että ihmiset siirtelevät rokotusaikojaan lomien takia. Jos rokotukset haetaan ajallaan, niin meillä on edessä helpompi syksy, Salminen jatkaa.

Ensimmäisen koronavirusrokotteen on suomalaisista saanut 62,4 prosenttia. Kaksi rokoteannosta on puolestaan pistetty 24,4:lle prosentille. 

"Ihan riittävästi koronaa Suomessa"

Salmisen mukaan tällä hetkellä ei tarvitse enää olla niinkään huolissaan Pietarin jalkapalloturistien tuomista koronatartunnoista ja muusta ulkomaan matkailusta.

– Nyt meillä on ihan riittävästi koronaa Suomessa valmiina. Suurin huoli on, että saataisiin ihan Suomessa tapahtuvat tartunnat laskuun, Salminen sanoo.

Salminen kuvailee Suomen ulkorajoilla olevia rajoituksia hyvin kireiksi.

Kolmas rokote?

Viime viikolla Pzifer kertoi ehdottavansa Yhdysvalloissa kolmatta tehosterokotetta. THL:n Salmisen mukaan myös Suomessa tällaista mahdollisuutta on pohdittu, mutta päätöksiä ei ole vielä tehty.

– Suomessa on tähän varauduttu, että kolmas rokote tarvittaisiin. Olemme mukana EU:n yhteishankinnassa. Ei ole vielä riittävästi tietoa, tarvitaanko kolmas rokote.

Salmisen mielestä tehosterokote voisi mahdollisesti tulla kysymykseen esimerkiksi silloin, jos henkilö kärsii immuunivasteen vajauksesta tai on syöpähoidoissa.

– Iso kysymys on, tarvitsevatko ikäihmiset tehosterokotteita muutaman vuoden välein tai jopa vuosittain. Toistaiseksi näyttää siltä, että suoja on aika pitkäaikainen ja hyvä.

Tehosterokotteen tarpeesta saadaan lisää tutkimustietoa syksyn aikana, Salminen kertoo. Pidempiaikaisen varman tiedon saaminen vie tietysti vuosia. Israelissa Biontech-Pfizerin rokotteen tehon on arvioitu laskevan varsin merkittävästi noin puolen vuoden jälkeen.

Koska rajoituksista eroon?

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek totesi eilen MTV:n SuomiAreenan tilaisuudessa, että vielä rokotekattavuus ei ole sillä tasolla, että voitaisiin elää ”täysillä”.

Salminen uskoo, että suhtautuminen koronaan muuttuu rokotekattavuuden kasvun myötä.

– Tauti itsessään ei muutu, mutta sen käsittely varmasti muuttuu, Salminen toteaa.

Tämänhetkisten koronarajoitusten tarpeellisuutta Salminen arvioi seuraavasti.

– Katsotaan, miten tässä käy, saadaanko tapaukset vielä laskuun ennen syksyä. Saataisiin myös rokotuskattavuutta ylöspäin. Sen jälkeen rajoituksista pitää varmasti keskustella hyvin perusteellisesti.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat