Näillä keinoilla hallitus aikoo torjua virusmuunnosten leviämistä – käytössä kolme tasoa, ääritapauksessa hallitus määrää poikkeusolot

1:55
Näin pääministeri Marin kertoi kolmen tason strategiasta

Hallitus piti tänään tiedotustilaisuuden uusista koronatoimista. Seurasimme tilaisuutta tässä artikkelissa tekstimuodossa.

Tilaisuuteen osallistuivat pääministeri Sanna Marin, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, THL:n johtaja Mika Salminen sekä sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki

Aiheena oli hallituksen hybridistrategian toimintasuunnitelman täydentäminen. Strategiaan otettiin käyttöön kolme tasoa.

16.53: Marinin mukaan hallituksella on keinoja kiristää ravitsemusliikkeiden rajoituksia entisestään.

16.47: Kiurun mukaan ravitsemusliikkeiden sääntely on uusittava helmikuun loppuun mennessä. Uusittu versio astuu voimaan maaliskuun alusta alkaen.

Ravitsemusliikkeiden osalta leviämisvaiheen toimien käynnistyminen tasolla kaksi johtaa ravitsemusliikkeitä koskevan sääntelyn kiristämiseen jokaisessa maakunnassa.

16.45: Kiuru panottaa, että rajoituksia ei ole löysennetty. Leviämisvaiheen alueilla astuu voimaan laajin kasvomaskisuositus ja maksimaalinen etätyösuositus.

16.44: Marin varoittaa, että aikataulun hahmotelma tulee todennäköisesti muuttumaan useita kertoja toimitus- ja valmistusvaikeuksien vuoksi.

16.39: Marinin mukaan hallitus pyrkii saamaan hahmotelman rokoteaikataulusta. Tilanteessa on hänen mukaansa paljon epävarmuutta.

16.34: THL on antanut lentoyhtiöille suosituksen vaatia kaikista maista saapuvilta matkustajilta negatiivista testitulosta ennen koneeseen astumista.

16.31: Marinin mukaan liikkumisrajoitusten harkitsemisessa kyse olisi tilanteesta, jossa muilla täysmääräisesti otetuilla rajoitustoimilla ei saataisi tilannetta hallintaan. Tästä on viitteitä maissa, joissa koronavirusmutaatio on päässyt leviämään.

16.28: THL:n Mika Salmisen mukaan pullonkaula on nimenomaan rokotteiden saatavuus.

– Ikävä kyllä näyttää siltä, että viiveitä tulee jos ei jotain uutta löydy. Ihan sillä aikataululla mitä alunperin ajateltiin, ei pystytä toimimaan ainakaan tämän hetkisen tiedon varassa. Joudumme käyttämään muitakin keinoja vielä epidemian hillinnässä, ennen kuin rokotuksilla on suuri vaikutus.

16.24: Esille nousee koronarokotteet. Astrazeneca on ilmoittanut, ettei kykene toimittamaan lupaamiaan määriään rokotetta. Marinin mukaan tästä ei ole ollut aiemmin minkäänlaisia viitteitä.

16.22: Nyt vuorossa on median kysymyksiä.

16.20: Marin vetoaa kansalaisiin, että he hakeutuisivat testeihin matalammalla kynnyksellä.

16.13: Kiuru kertaa tasojen edellytyksiä. Tässä ovat ne tiivistettynä:

Taso 1: Kaikki leviämisvaiheen toimenpiteet on otettava täysimääräisinä käyttöön leviämisvaiheessa olevilla alueilla. Voimassa olevien rajoitustoimien on pysyttävä vähintään nykyisellä tasollaan, kunnes virusmuunnoksen leviämistä ja sen estämiseksi tehtyjen toimien vaikuttavuutta on voitu arvioida. 

Taso 2: Käyttöön voidaan ottaa valtakunnallisesti tai alueellisesti myös mahdollisia lisätoimenpiteitä. Koko maassa voidaan myös ottaa käyttöön laajin mahdollinen etätyösuositus ja maskisuositus.

Peruskoulun yläluokat voivat siirtyä etäopetukseen. Tämä on kuitenkin viimesijainen toimenpide. 

Opetus- ja kulttuuriministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos määrittävät tarkennetut kriteerit sellaiselle ryhmäharrastustoiminnalle, joka on tasolla 2 keskeytettävä. Samalla tulee tehdä lapsia ja nuoria tukevia ennakoivia toimia, jotta lasten ja nuorten toimintakyvylle ja hyvinvoinnille aiheutuvia haittoja voidaan minimoida. Tasolle siirtyminen edellyttää erillistä valtioneuvoston puoltoa. 

Taso 3: Poikkeusolojen ja liikkumisrajoitusten käyttöönotto edellisten toimenpiteiden lisäksi. Kyseessä on äärimmäinen toimenpide, ja sitä voidaan perustella vain, jos kaikki edelliset toimet ovat osoittautuneet riittämättömiksi ja epidemiatilanteen voidaan osoittaa aiheuttavan välittömän terveydenhuollon kantokyvyn ylittymisen uhan, tai se on välttämätön väestön hengen tai terveyden turvaamiseksi.

Näin pääministeri Marin kuvaili kolmen tason strategiaa:

1:55

16.09: Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan toimintasuunnitelman tavoite on pitää tapausmäärät mahdollisimman matalina suhteessa rajoitusten aiheuttamiin haittavaikutuksiin.

16.06: Hybridistrategiaa on päivitetty kolmella tasolla. Tällä hetkellä Suomi on tasolla yksi. 

Tasolla kaksi STM ohjaa THL:n lausuntoon perustuen kaikkia alueita. 

Tasolla kolme astuvat voimaan poikkeusolot ja liikkumisrajoitukset. Pääministeri Marinin mukaan tätä pyritään välttämään viimeiseen asti. 

16.02: Pääministeri Marinin mukaan epidemian nopean kiihtymisen uhka on olemassa kotoperäisesti sekä myös muuntovirusten aiheuttamien tartuntojen myötä.

15.59: MTV Uutisten tietojen mukaan etäopetukseen siirtymisestä ei ole luvassa päätöstä. Tietojen mukaan hallitus pohtii lasten ja nuorten harrastusten sallimista.

15.55: Tervetuloa seuraamaan hallituksen infoa koronatoimista! Odotamme tällä hetkellä tiedotustilaisuuden alkua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja