Mainos

Krp: WinCapitaan sijoitettiin muutamassa kuukaudessa 35 miljoonaa

Keskusrikospoliisi on jatkanut sijoitusklubi WinCapitan esitutkinnassa klubin toiminnan ja rahavirtojen selvittämistä. Esitutkinnan mukaan klubin rahavarat kävivät vähiin vuoden 2007 loppupuolella. Vuoden 2008 alussa jäsenmäärä ja sijoitukset kasvoivat taas huomattavasti. Parin kuukauden aikana klubiin siirrettiin tilisiirtoina noin 35 miljoonaa euroa. Lisäksi jäsenet ovat antaneet suosittelijoilleen käteistä rahaa sijoitettavaksi.

Uusien jäsenten hankinta oli keskeytetty syksyllä 2007. Suoritusten maksaminen jäsenille kuitenkin jatkui. Vuoden 2008 alkupuolella klubin varat olivat alimmillaan alle kaksi miljoona euroa.

Jäsenhankinta käynnistyi uudestaan vuoden 2008 alussa. 4.1.2008 WinCapita ilmoitti uudistavansa toimintaansa esimerkiksi siten, että 15.1.2008 jälkeen liittyvät uudet jäsenet tekevät valuuttakauppaa itsenäisesti tai valtuuttamansa jäsenen kautta valuutta-alustalla, jonka tilin ja varojen hallintaoikeus on jäsenellä itsellään.

Krp toteaa tiedotteessaan, että pääepäillyn Hannu Kailajärven mukaan huhtikuun alussa 2008 oli tulossa uusi ominaisuus, joka olisi mahdollistanut automaattisen kaupankäynnin jo olemassa olevaa signaalijärjestelmää hyväksi käyttäen. Ohjeistuksessa oli Kailajärven mukaan kerrottu, että jäsenet olisivat voineet tehdä itsenäisesti valuuttakauppaa omilla varoillaan myös tätä uutta järjestelmää hyväksi käyttäen. Edelleen hänen mukaansa oli tarkoitus, että jäsenet olisivat tehneet itsenäisesti valuuttakauppaa jo ennen uudistusta.

Esitutkinnan mukaan ainakin osa jäsenistä tulkitsi 4.1. annetun ilmoituksen niin, että WinCapita jatkaa valuuttakauppojen tekemistä niiden jäsenten hyväksi, jotka liittyvät klubiin ennen 15.1.2008. Sen jälkeen liittyneet taas joutuvat tekemään kauppoja itse. Esitutkinnan mukaan valuuttakauppaa ei kuitenkaan ole harjoitettu klubin vanhojenkaan jäsenten hyväksi vaan varat jäsenille maksettuihin suorituksiin saatiin jäsenten WinCapitaan siirtämistä rahoista.

Ennen muutosta eli 4.1. - 14.1.2008 välisenä aikana klubiin liittyikin paljon uusia jäseniä. WinCapita kertoi www-sivuillaan jäsenmäärän kasvaneen 40 %, krp kertoo.

WinCapitan toiminta päättyi 7.3.2008, jolloin klubin sijoittamiseen tarkoitetut verkkosivut sulkeutuivat. Vuoden alusta siihen mennessä tehtyjen 35 miljoonan euron sijoitusten määrä on suuri siihen nähden, että koko vuonna 2007 pankkitilien kautta tehtyjen sijoitusten määrä oli vajaa 50 miljoonaa euroa. WinCapitaan vuodesta 2005 lähtien tehtyjen sijoitusten kokonaismäärä on noin 100 miljoonaa euroa.

Krp:n mukaan 1.1.-7.3.2008 välisenä aikana WinCapitasta maksettiin jäsenille 32,6 milj. euroa. Suorituksia maksettiin pääasiassa WinCapitan vanhoille jäsenille, jotka olivat pyytäneet rahojensa kotiuttamista.

Ilmoittaessaan toimintansa muutoksista 4.1.2008 WinCapita kertoi myös, että jäsenillä oli myös mahdollisuus liittyä edunsaajaksi Worldwide Investment Foundation -säätiöön. Pääepäillyn mukaan säätiön perustaminen on kuitenkin jäänyt kesken.

Esitutkinnassa on käynyt selville, että sijoittajat ovat luovuttaneet WinCapitaan tarkoittamiaan sijoituksia suoraan suosittelijalleen myös käteisenä. Näitä käteisvaroja on jäänyt merkittävästi suosittelijan haltuun ja suosittelijan olisi tullut siirtää vastaava määrä omalta WinCapitan jäsensivultaan sijoittajan jäsensivulle. Esitutkinnan etenemisen ja käteisvaroja sijoittaneen mahdollisen oman vahingonkorvausvaatimuksen kannalta on tärkeää selvittää kyseinen käteisrahaliikenne. Käteisellä varoja WinCapitaan sijoitettavaksi antaneiden tulisi kääntyä asian tutkimiseksi poliisin puoleen.

WinCapitan toiminnasta on tehty tähän mennessä vajaat 1 800 rikosilmoitusta, joissa ilmoitetut asianomistajien vahingot ovat yhteensä yli 25 miljoonaa euroa. Vakuustakavarikossa, hukkaamiskiellossa tai väliaikaistoimenpitein takavarikoituna on 16,7 miljoonaa euroa.

Alueellisesti rikosilmoitukset jakaantuvat lähes samalla tavalla kuin marraskuussa 2008. Ilmoituksia on eniten Etelä-Suomen läänin alueella.

Yksittäisiltä paikkakunnilta ilmoituksia on eniten tehty Kuopiossa (121 kappaletta).

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.