Mainos

Krp: Suomessakin suunnitellaan jatkuvasti joukkosurmia

Poliisin mukaan Suomessa on ihmisiä, jotka suunnittelevat aktiivisesti joukkosurman tekemistä. Krp:n internet-tiedustelun rikoskomisario Sari Sarani kertoo MTV Uutisille, että nämä henkilöt ovat erittäin todennäköisesti tekemisissä keskenään.

Sari Sarani sanoo, että Suomessa on joukko ihmisiä, joiden elämäntehtävänä on joukkosurman suunnittelu. Suunnittelijat ovat asiansa kanssa hyvin tosissaan.

Asiantuntija ottaa esimerkeiksi toteutuneista teoista Jokelan koulusurmat vuonna 2007 ja Kauhajoen kouluampumisen 2008. Jokelassa sai surmansa yhdeksän henkilöä, Kauhajoella uhreja oli 11. Molemmissa surmatöissä ampuja itse oli uhrien joukossa.

– Nämä esimerkit, joista tässä on puhuttu, ovat pitäneet poliisiin tietojen mukaan yhteyttä.

Sarani sanoo, että poliisin käsityksen mukaan joukkosurmia suunnittelevien ihmisten välillä on aktiivista yhteydenpitoa.

Nykyistä yhteydenpitoa on vaikea seurata muun muassa sen vuoksi, että henkilöt viestivät toisilleen kryptattujen dataverkkojen avulla. Niihin poliisi ei pääse käsiksi.

Onko siis mahdollista, että tälläkin hetkellä joku porukka suunnittelee terroritekoa johonkin kotimaiseen kohteeseen?

– Ehdottomasti. Ja näin onkin. Mutta tämä ei ole porukka. Nämä ovat yksinäisiä susia. He kyllä ovat keskenään tekemisissä, mutta jokainen yksilönä tekee omaa suunnitelmaansa ja haaveilee tekevänsä joskus oman iskun, Sarani kertoo.

Iskujen suunnittelujen motiivista on vaikea sanoa Saranin mukaan mitään.

– Jotkut heistä sanovat, että se on elämäntapa ja tavoite. Ei ole mitään muuta tarkoitusta kuin tämän iskun tekeminen.

Saranin mukaan on vaikea sanoa, olisivatko kaikki poliisin käsittelyyn tulleet tapaukset päättyneet suunniteltuun verityöhön.

– Helsingin yliopistoisku on yksi parhaista esimerkeistä, joka jäi tekemättä. Sitten on ollut yksi Kuopion yliopistoon kohdistunut uhkaus, joka jäi uhkaukseksi, rikoskomisario sanoo.

Iskuja suunnittelee ja toistensa kanssa on yhteydessä rikoskomisarion mukaan tällä hetkellä muutamia kymmeniä ihmisiä.

– Alle sata.

– Onneksi tämä ei kaikilla sitten päädy siihen varsinaiseen iskuun. Tulee joku este tai suunnitelma muuttuu tai elämä vie, asiantuntija summaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.