KRP:n mukaan verkkoon vuodetun tiedon lukemisesta voi syyllistyä rikokseen – tämä kaikki tiedetään nyt

2:56
Näin rikosuhripäivystys auttaa Vastaamon tietomurron uhreja.

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurtovyyhti sai eilen uuden ulottuvuuden, kun tietomurron kohteeksi joutuneet terapia-asiakkaat alkoivat illalla saada sähköposteihinsa kiristysviestejä.

Keskusrikospoliisi piti tänään iltapäivällä aiheeseen liittyvän tiedotustilaisuuden, jota MTV Uutiset seurasi hetki hetkeltä.

14.36: Esitutkinnassa sevlitetään myös, miten Vastaamo on toiminut ja onko se syyllistynyt rikokseen. Tiedotustilaisuus päättyy.

14.34: Ei ole vielä saatu selville, milloin tietomurto on tapahtunut. Vastaamo teki poliisille rikosilmoituksen 29. syyskuuta, mutta tietomurto on voinut tapahtua Leposen mukaan hyvin paljon aiemminkin kuin mitä kiristys on alkanut.

14:32: Potilastietoja on julkaistu ainakin tor-verkossa. KRP:n päällikkö Robin Lardot sanoi, että poliisille on tehty jo tuhansia rikosilmoituksia.

14.28: Verkkoon vuodetun tiedon lukemisesta voi Leposen mukaan syyllistyä rikokseen. Käytännössä julkisuuteen vuodetusta tiedosta ei tule missään vaiheessa julkista, joten se on kyllä rikos.

14.24: Leposen mukaan tarkkaa tietoa siitä, kuinka monen ihmisen tiedot on viety, ei ole, mutta niitä on arviolta varmasti kymmeniä tuhansia.

14.18: KRP:n tutkinnanjohtajan Marko Leposen mukaan verkkomaailma on erittäin haasteellinen alusta ja tutkinta-alue on tällä hetkellä maapallon kokoinen. 

– Internet tarjoaa tänä päivänä paljon sellaisia palveluita, jotka tekevät henkilön tunnistamisesta vaikeaa. En sano, että se on mahdotonta, mutta se vie aikaa.

14.15: SPR:n kotimaan valmiustoiminnan päällikkö Aki Pihlaja sanoi, että tänään avataan SPR:n maksuton auttavan puhelimen linja, joka on auki tänään kello 15-21 ja huomenna kello 9-21. Henkinen tuki on Pihlajan mukaan se, mihin SPR tällä hetkellä keskittyy.

14.10: Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg kertoo, että  koskaan aiemmin ei ole ollut näin paljon uhreja näin lyhyessä ajassa.

14.00: Tiedotustilaisuus alkaa. Esitutkinnasta ei toistaiseksi ole KRP:n mukaan uutta tiedotettavaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja