Onko kyseessä alkuperäinen Vastaamo-kiristäjä? KRP: Tämä uudesta levityksestä Tor-verkossa tiedetään

2:16
Katso yllä oleva video: Vastaamoon tietomurrosta rikosilmoituksen on tehnyt toistaiseksi 25 000 henkilöä.

Keskusrikospoliisi ja tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen vahvistavat MTV Uutisille, että psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrossa vietyjä tietoja on viime yönä levitetty anonyymissä Tor-verkossa. Tapauksesta uutisoi ensin Yle.

Vastaamon tietomurron tutkinnanjohtaja Marko Leponen kertoo MTV Uutisille, että poliisi tutkii parhaillaan uutta tietojen levitystä. Hän ei toistaiseksi pysty vahvistamaan, onko kyse aidoista tiedoista, jotka Vastaamosta vietiin.

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppösen mukaan kyseessä ovat samat tiedot, jotka vuodettiin Tor-verkossa jo lokakuussa.

– Se mitä tällä hetkellä tiedetään, on että viime yönä tuntematon taho laittoi kahdelle suomenkieliselle Tor-foorumille linkin anonyymille Anonfiles-imurointisivustolle. Siellä oli imuroitavana sama paketti, jossa olivat potilastiedot, jotka Vastaamon kiristäjä oli vahingossa vuotanut jo lokakuussa, Hyppönen kertoo MTV Uutisille.

STT puolestaan kertoo, että on nähnyt jaetun tiedoston. STT:n mukaan jokainen potilaskertomus on otsikoitu ihmisten nimillä.

Potilaskertomuksissa on ihmisten henkilötietoja, kuten henkilötunnus ja puhelinnumero, sekä mahdollisesti kertomuksia terapiakäynneistä.

Julkaisun tai tiedoston yhteydessä ei ollut viestiä tai minkäänlaista tietoa tekijästä.

Onko kyseessä alkuperäinen kiristäjä?

Hyppösen ja Leposen mukaan toistaiseksi ei ole tietoa, onko kyseessä juuri alkuperäinen kiristäjä.

– Vielä ei ole käsitystä, kuinka moni ihminen on ehtinyt syksyllä vuotaneen alkuperäisen kannan itselleen lataamaan. Sen suhteen on vaikea arvioida, onko kyseessä sama vai eri henkilö, Leponen kertoo.

Uuden levityksen motiivista ei myöskään ole toistaiseksi tietoa.

Tutkinnanjohtaja Leposen mukaan poliisi on edistynyt Vastaamon tietomurron tutkinnassa, mutta ei voi toistaiseksi kertoa siitä enempää.

Poliisi pitää yhä mahdollisena, että kyseessä voi olla yksi tai useampi tekijä, kotimainen tai ulkomainen.

– Kumpaakin tutkintalinjaa pidetään yhä auki, Leponen toteaa.

Tietoturva-asiantuntija Hyppösen mukaan alkuperäisen kiristäjän seuranta on niin ikään jatkunut koko ajan, mutta uutta kerrottavaa ei tällä hetkellä ole.

– Se tässä on tapauksessa on kuitenkin huomioitavaa, että meillä on huomattavasti enemmän tutkittavaa tietoa ja todistusaineistoa kuin yleensä tällaisessa verkkorikostapauksessa.

Ei edellytä uhreilta uutta rikosilmoitusta

Tutkinnanjohtaja Leponen kertoo, että Vastaamon tietomurron uhreilta uusi tapaus ei edellytä toimenpiteitä.

– Se on tietysti uhrien kannalta tosi ikävää, mutta prosessuaalisesti asia on poliisilla tiedossa ja sitä tutkitaan.

– Tämän asian tiimoilta poliisille ei tarvitse tehdä rikosilmoitusta erikseen. Jos kansalaisilla on jotain vihjetietoja poliisille, niin poliisin nettivinkki on erinomainen tapa niistä kertoa.

Poliisi kertoi aiemmin MTV Uutisille, että rikosilmoituksen on tehnyt 25 000 henkilöä.

Tietosuojavaltuutetun toimiston mukaan tietomurron uhrien lukumäärä on kuitenkin jopa noin 35 000.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja