MTV Uutisten kannanotto Vastaamon massakiristystapaukseen: Tämän rikoksen torjuntaan voi vaikuttaa meistä jokainen

Psykoterapiakeskus Vastaamoon ja sen asiakkaisiin liittyvä tietomurto- ja kiristystapaus hakee röyhkeydessään vertaistaan, kirjoittaa MTV Uutisten johto yhteisessä kannanotossaan.

Tuhansien, kenties kymmenien tuhansien tavallisten suomalaisten psykoterapian asiakkaiden tietojen varastaminen ja yritys ansaita varastetuilla tiedoilla rahaa on osoitus tekijöiden puistattavasta rikollisesta energiasta ja ennen kaikkea heidän täydellisestä moraalisesta rappiotilastaan.

Siinä, missä yritys itse eli Vastaamo, näyttää lähinnä pakoilevan vastuutaan sensitiivisten tietojen joutumisesta vääriin käsiin, on julkisuudessa nähty päättäväisiäkin reaktioita.

Psykoterapiaan liittyvät potilastiedot ovat hyvin arkaluontoisia, mutta siitä huolimatta moni Vastaamon asiakas, tunnettu tai tuntematon, on ollut valmis kertomaan asiasta julkisuuden kautta. He ansaitsevat kiitoksen rohkeudestaan.

Niin ristiriitaiselta kuin se kuulostaakin, avoimuus on omiaan tekemään tyhjäksi rikollisten aikeita. He yrittävät rahastaa ihmisten pelolla ja häpeällä, mutta jos pelko voitetaan ja häpeää kieltäydytään potemasta, putoaa kiristykseltä pohja.

Samaan aikaan on selvää ja ymmärrettävää, että suuri enemmistö rikoksen uhreista ei missään tapauksessa halua mitään julkisuutta omalle yksityisasialleen, josta välttämättä edes omat läheiset eivät ole olleet tietoisia.

Tälle suurelle enemmistölle muutama lohdun ja kannustuksen sana. Rikoksen uhreja on nyt niin paljon, että heitä löytyy todennäköisesti lähes jokaisen lähipiiristä. Empatiaa on helppo kokea, kun uhreja voi löytyä omasta suvusta, ystävien joukosta tai työpaikalta.

On siis perusteita uskoa, että vastuullisuus voittaa uteliaisuuden. Kannattaa myös tiedostaa, että varastettujen yksityisten potilastietojen pelkkä katselu voi poliisin mukaan olla rikos. 

Vastaamon tapaus on internet-aikakauden pahin tietomurto Suomessa. MTV Uutiset tulee raportoimaan siitä asiaan kuuluvalla painolla, mutta se tehdään vastuullisesti.

Rikoksen uhrien henkilöllisyydet eivät ole toimituksen kiinnostuksen kohteena, puhumattakaan siitä, että arkaluontoisia tietoja leviäisi toimituksen sisällä tai sieltä ulos.

MTV Uutisten johto

Tomi Einonen, Ilkka Ahtiainen, Mona Haapsaari ja Teemu Niikko

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja