Krista Pärmäkoski kertoo Venäjä-näkemyksensä – puhuu myös poikkeavasta tilanteesta

Suomalaistähti Krista Pärmäkosken sanoin alkavalla hiihtokaudella nähdään "herkullinen tilanne". Naisten normaalimatkoja viime vuosina hallinnut Therese Johaug on sivussa, mikä avaa realistisia voittomahdollisuuksia aiempaa useammille hiihtäjille.

Tähän joukkoon lukeutuu huippukunnossa ollessaan myös Krista Pärmäkoski.

– Pertsalla on varmasti ollut useampi haastamassa, mutta kyllähän Johaug on edelliset väliaikalähtöiset vapaan kisat kaikki voittanut tai ratkaissut skiathlonit vapaalla. Kyllähän tämä avaa nyt mahdollisuuksia monelle muulle, Pärmäkoski pui MTV Urheilulle.

– Varmasti tulee tiukkoja kisoja, eikä tule olemaan yhtä ylivoimaista. Se avaa tosi herkullisen tilanteen. Hyvänä päivänä voi voittaa, mutta voi olla vasta kymmeneskin. Uskon, että tulee tosi tiukkoja skaboja.

Mutta kuten Pärmäkoski viittasi, perinteisellä Johaugkaan ei aina päässyt helpolla. Norjalainen voitti helmikuussa 10 kilometrin väliaikalähtökisassa Kerttu Niskasen vain 0,4 sekunnilla, ja Pärmäkoski hiihti pronssille.

– Sanoin viime kaudella, että olympialaisten pertsan kympille oli minun mielestäni yhdeksän–kymmenen mitaliehdokasta. Samat ehdokkaat ovat (perinteisellä kärkeen) plus muutama muu lisää.

Tosin venäläishuiput ovat valkovenäläishiihtäjien kanssa tällä erää viime maailmancup-kauden lopun tavoin sivussa. Syy on tunnettu: Venäjä käy Ukrainassa Valko-Venäjän tukemaa hyökkäyssotaa.

– Minun mielestäni tällä hetkellä oikea ratkaisu on, että he eivät pääse kilpailemaan. Sitten jos tilanteet muuttuvat, pitää arvioida tilanne uudestaan, Pärmäkoski sanoo.

"Ei tarvitse painaa paniikkinappulaa"

Mikä on Pärmäkosken oma tilanne ja missä tällä hetkellä kunnon osalta mennään?

– Tilanne on hyvä ja hallinnassa. Luottavaisin mielin. Ei tarvitse painaa paniikkinappulaa. Terveenä on pysynyt, ja harjoitukset ovat vieneet eteenpäin.

31-vuotias suomalainen myös huomauttaa, että suuria kehitysaskeleita ei pysty ottamaan, kun huippu-urheiluvuosia on jo roppakaupalla takana.

– Sekin on jo hyvä, jos on samalla tasolla, jolla on ennen oltu.

Harjoittelu on jatkunut perusfilosofialtaan edellisvuoden linjalla.

– Viime vuonnahan me selkeästi vähensimme määräharjoittelua ja keskityimme, että saa laatua tekemiseen. Siinä ollaan pysytty; väsyneenä ei tehdä tuottavia harjoituksia, että saadaan tuottavat harjoitukset onnistumaan.

Hyötyä treenistä seitsenottelijoiden kanssa

Harjoituspankkiin on tullut kuitenkin uusiakin liikkeitä. Pärmäkoskea hyödytti toukokuussa yhteistreenaus seitsenottelijoiden Maria Huntingtonin ja Miia Sillmanin kanssa, mistä hän pystyi ammentamaan keskivartaloharjoitteiden lisäksi hyötyjä juoksuaskeleeseensa.

– Tehtiin keskivartalojuttuja alkuun, ja juostiin vetoja ja kasille tähtäävä harjoitus.

Pärmäkoski uskoo askeleensa parantuneen kesän mittaan harjoitteita tehdessään. Hänenkin mukaansa Suomessa olisi hyvä tehdä lajirajat ylittävää harjoittelua ja yhteistyötä enemmänkin.

– Meidänkin lajissamme kuitenkin juostaan (harjoituksissa) paljon. Minulla on muun muassa lentävää kahtakymppiä kenttätestinä. Onhan se kivempi juosta hyvällä tekniikalla, että askel rullaa.

Venäläiset ja Therese Johaug puuttuvat kisaladulta – Johanna Matintalo uudesta tilanteesta:"Se ei ole lahja" 2:48
Johanna Matintalo ottaa kantaa venäläisten tilanteeseen.

Jasmi Joensuulle jäi kaksi massiivista pettymystä viime kaudesta – korjausliikkeet kirkkaana mielessä 2:18
Jasmi Joensuu koki kaksi pahaa pettymystä viime kaudella – "Niistä on opittu."

Perttu Hyvärisellä alla todella outo kausi – jälleen kysymysmerkkejä ilmassa:"Saa laittaa taas paniikkinappulan pohjaan" 2:08
Perttu Hyvärisellä alla todella outo kausi – jälleen kysymysmerkkejä ilmassa: "Saa laittaa taas paniikkinappulan pohjaan."

Lue myös:

    Uusimmat