Mainos

Kreikassa valmistaudutaan tiukkoihin vaaleihin

Tuoreimpien mielipidemittausten mukaan konservatiiveilla on kolmen prosenttiyksikön johto sosialisteihin nähden. Puolue on näin erittäin lähellä nousta valtaan ensimmäistä kertaa 11 vuoteen.

Kreikkalaiset äänestävät sunnuntaina ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa, joista povataan ennätyksellisen tiukkaa kisaa maata johtavan Pasok-sosialistipuolueen ja oppositiossa olevan konservatiiviisen Uusi demokratia (ND) -puolueen välille.

Tuoreimpien mielipidemittausten mukaan konservatiiveilla on kolmen prosenttiyksikön johto sosialisteihin nähden. Puolue on näin erittäin lähellä nousta valtaan ensimmäistä kertaa 11 vuoteen. Toisaalta Pasok on koko ajan kuronut eroa kiinni.

Kreikan pääministeri Kostas Simitis ilmoitti jo tammikuussa, että maassa järjestetään ennenaikaiset vaalit Kyproksen tilanteen vuoksi. Kyproksen on määrä liittyä EU:hun vappuna, mutta saaren yhdistymisneuvottelut ovat edelleen jumissa. Mikäli neuvottelut eivät tuota tulosta, tulee vain saaren kreikkalaisesta eteläosasta EU:n jäsen.

Pasok-puolueen johtajuuden Simitikseltä perinyt entinen ulkoministeri George Papandreou, 51, onkin käyttänyt Kyprosta vaalivalttinaan. Papandreoun mukaan ND on aivan liian kokematon puolue hoitamaan maan asioita tällaisena aika, jolloin maan on Kyproksen kimurantin tilanteen lisäksi vietävä kunnialla läpi myös Ateenan olympialaiset.

ND:n johtaja Kostas Karamanlis on viitannut Papandreoun puheille kintaalla ja luvannut puolestaan kitkeä julkisen sektorin korruption ja parantaa palveluja sekä koulutusta. Poliittisesti puolueilla on hyvin vähän eroa, sillä kummatkin ovat pikku hiljaa hilautuneet kohti poliittista keskustaa. Vaalien tuloksen uskotaankin ratkeavan sen perusteella, kumpaa puoluetta vasta vaaliuurnilla kantansa päättävät äänestäjät kannattavat.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Seitsemän uutiset 05.03.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.