Mainos

Kreikan taloustilanne puhuttaa

Saksa ja Ranska haluavat ratkaisun uudesta Kreikan apupaketista niin pian kuin mahdollista. Maiden johtajien mukaan päätöksiä olisi tehtävä jo ensi viikon EU-huippukokouksessa. Uuden apupaketin kooksi on aiemmin arvioitu reilut 100 miljardia euroa.

Kiistelty pankkivastuu pitäisi Saksan mukaan kuitenkin olla vapaaehtoista.

-Haluaisimme, että myös yksityissektorin toimijat ottaisivat osaa tähän, mutta vapaaehtoisesti. Ei ole laillista perustetta, joka velvottaisi osallistumaan siihen, toteaa Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Kreikkalaiset vastustavat valtion omaisuuden myymistä

Kreikassa iso osa kansasta vastustaa jyrkästi valtion omaisuuden myymistä osana talouskriisin ratkaisua. Asiantuntijan mukaan maa ei kuitenkaan selviä ilman myyntioperaatiota. 50 miljardin euron yksityistämisohjelman käynnistäminen kuuluukin Kreikan uuden valtiovarainministerin tärkeimpiin tehtäviin.

Mielenosoittajat ovat palanneet keskiviikon yhteenottojen jälkeen Ateenan Syntagma-aukiolle vastustamaan nimenomaan kansallisomaisuuden myymistä.

-Yksityistäminen ei ole mikään ratkaisu ongelmiin. Valtion omaisuus kuuluu kansalle ja sen tulevaisuuden pitää olla ja pysyä kansan käsissä. Me olemme sitä mieltä, että jo yksityistetyt kohteet pitäisi kansallistaa uudelleen, kommentoi lääkäri Klearchos Psychogios.

-Kreikassa on meneillään eräänlainen kokeilu. Nyt yritetään myydä pois koko valtion omaisuus, ihan kaikki. Jos me emme vastusta tätä, ei ole mitään tietoa, mihin se johtaa. Me voitamme tämän taistelun ennemmin tai myöhemmin. Muuta vaihtoehtoa ei ole, sanoo Georgia Karapouliu.

Vanhan lentokentän ja taannoisten olympialaisten suorituspaikkojen myymisen tavalliset kreikkalaiset ovat vielä valmiita nielemään. Mutta ääni muuttuu kellossa, kun puheeksi otetaan kuvankauniiden lomasaarten yksityistäminen.

Ekonomisti Miranda Xafa muistuttaa yksityistämisen vastustajille, että Kreikan talouden elvyttäminen on joka tapauksessa raskas savotta.

-Vaikka kaikki menisi hyvin, talouden uudistaminen kestää silti kuudesta kymmeneen vuotta, Xafa kommentoi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.