Kova kilpailu kahden suomalaisnaisen välillä: Kumpi valloittaa Mount Everestin ensin?

Kaksi viimeistä päivää ovat olleet täynnä vaikeita päätöksiä ja päätöksien todennäköisten seuraamuksien punnitsemista. Pohdinta on koskenut käynnissä olevaa "kilpailua" siitä, kuka on ensimmäinen suomalaisnainen Everestin huipulla. Tästä ensimmäisen naisen tittelistä kilpailevat Anne-Mari Hyryläinen ja Carina Räihä.

Keskiviikkona Anne-Mari kiipesi kakkosleiriin kuultuaan Carinan lähteneen huippuyritykseensä päivää aikaisemmin. Keskiviikko-torstaiyön molemmat naiset viettivät samaisessa kakkosleirissä 6400 metrin korkeudessa. Torstaina aamulla saimme viestin kakkosleiristä, että Carina kiipesi kolmosleiriin. Tämä siirto laittoi Anne-Marin vaikean päätöksen eteen: kiivetäkö kolmosleiriin jo torstaina, jotta asetelma säilyisi ennallaan vai jäädäkö odottamaan kakkosleiriin lisätietoja lähipäivien säästä. Päätös vaikuttaisi mahdollisesti suoraan "kilpailun" lopputulokseen mutta myös useamman kiipeilijän turvallisuuteen.

Sääennusteiden selkeä viesti: Älä kiipeä!

Käyttämämme yhdysvaltalaiset sääennusteet eivät ole näyttäneet eivätkä näytä suosiollista tai turvallista säätä huipulle nousuun tulevan viikon aikana. Niistä tulkittava viesti on hyvin selvä: älä kiipeä. Pakkaa sekoittaa eurooppalainen sääennuste, joka yhä näyttää pienen sääikkunan avautuvan 15.-17.5. paikkeilla. Oma luottamuksemme tuota sääikkunaa kohtaan on vähäinen ja myös suurin osa kokeneista suurista tiimeistä on päättänyt olla luottamatta eurooppalaiseen ennusteeseen. Siksi myöskään Sky Climbers -tiimi Anne-Maria lukuun ottamatta ei lähtenyt huippuyritykseen, vaan odotamme perusleirissä turvallisempaa sääikkunaa.

Kävimme torstaina iltapäivällä pitkät keskustelut Anne-Marin ja hänen kiipeilysherpansa Pasang Wangchu Sherpan kanssa radiopuhelimitse kakkosleiriin. Annoimme heille kaiken meillä olevan informaation koskien sääennusteita ja tätä luotua kilpailutilannetta. Päätös jatkamisesta ylöspäin tai kääntymisestä takaisin on täysin Anne-Marilla ja Pasang Wangchulla. Saimme Carinan tiimiltä tiedon, että Carina olisi kaksi yötä kolmosleirissä ja yrittäisi huipulle 16.5. Pidämme tätä tietoa tarkoituksellisena hämäyksenä, sillä normaalisti kukaan ei vietä kahta yötä kolmosessa huippuyrityksellään. Uskomme Carinan siis yrittävän huipulle jo 15.5. mahdollisesti suurellakin riskillä.

Panoksena kuolemattomuus

Everestillä suuret riskit tarkoittavat hengenvaaraa. Mikäli Anne-Mari haluaisi aukottomasti säilyttää mahdollisuutensa olla ensimmäinen suomalaisnainen huipulla, hänen olisi päästävä samoihin asetelmiin Carinan kanssa eli kolmosleiriin samaan aikaan Carinan kanssa. Mikäli Anne-Mari on valmis unohtamaan "kilpailun" ja kiipeämään varmemmassa ja turvallisemmassa sääikkunassa, olisi hänen hyvä antaa Carinan pelata omaa peliään ja laskeutua itse takaisin perusleiriin. Päätös on vaikea selkeistä riskeistä huolimatta, sillä panoksena kuitenkin on olla historian ensimmäinen suomalaisnainen maailman korkeimman vuoren huipulla; kirjoittaa nimensä historiaan; saavuttaa jotain, jota kukaan suomalaisnainen ei ole aikaisemmin saavuttanut. Lyhyesti siis: legendan status ja symbolinen kuolemattomuus.

Lisähappea on vain yhtä huippuyritystä varten

Annettuamme Anne-Marille ja Pasang Wangchulle kolmen eri palvelun säätiedot torstaina iltapäivällä päätös alkoi syntyä. Kaksi kolmesta ennusteesta (yhdysvaltalaiset) ennustavat kovia tuulia, yksi (eurooppalainen) selkeästi tyynempää säätä. Kaksi kolmesta siis kehottaa olemaan kiipeämättä ja yksi kolmesta näyttää suosiollisia olosuhteita. Anne-Mari ja Pasang Wangchu halusivat yhä säilyttää mahdollisuutensa "kilpailussa" ja he päättivät pitkän ja vaikean pohdinnan jälkeen aloittaa kiipeämisen kohti kolmosleiriä vielä torstain iltapäivän aikana. Käytännössä Anne-Mari ja Pasang Wangchu siis luottavat eurooppalaiseen sääennusteeseen, johon muu tiimi ei usko. Kävimme läpi päätöksen tuomat riskit ja mahdollisuuden, että kyseinen myönteinen ennuste todellakin on väärässä. Kolmosleiristä voi vielä kohtalaisen helposti, nopeasti ja turvallisesti palata takaisin alas, mikäli sää huononisi. Ja näin he lupasivatkin tehdä. Huippuyritys on todella vasta käynnissä, kun kolmosleiristä lähdetään kohti nelosleiriä. Lisähappi otetaan käyttöön hieman kolmosleiristä lähdön jälkeen. Happiresurssimme ovat rajalliset ja kutakin kiipeilijää kohti on varattu happea vain yhtä huippuyritystä varten. Anne-Mari tietää, että lopullinen päätös tästä huippuyrityksestä on tehtävä viimeistään kolmosleirissä.

Vaarallisen voimakkaat tuulet

Anne-Mari ja Pasang Wangchu aloittivat kiipeämisen kohti kolmosleiriä poikkeuksellisen myöhään, noin kello 16 iltapäivällä. Muutaman tunnin kiipeämisen jälkeen kaksikko päätti kuitenkin kääntyä takaisin ja palasi kakkosleiriin torstaina pimeän laskeutuessa. Olosuhteet eivät olleet sopivat kolmosleiriin nousuun noin myöhään. Kilpailuasetelma siis kääntyi Carinan eduksi: Anne-Mari vietti torstain ja perjantain välisen yön kakkosleirissä 6400 metrissä ja Carina kolmosleirissä 7200 metrin korkeudessa. Tänään perjantaiaamuna Anne-Mari aloitti kiipeämisen uudestaan kohti kolmosleiriä puuskaisissa tuulissa. Kakkosleiristä saamamme tiedon mukaan myös Carina olisi lähtenyt aamulla liikkeelle kohti nelosleiriä eli Carinan tiimin syöttämä tarina kahdesta yöstä kolmosleirissä todella osoittautui hämäykseksi.

Sääolosuhteet ovat nyt tärkeässä roolissa lähipäivien huiputustoiveiden suhteen. Sääennusteemme näyttää yhä vaarallisen voimakkaita tuulia seuraaville päiville: huipulla yli 80 km/h ja pakkasta -30 astetta, tuulen vaikutus huomioiden -80 astetta. Paleltumisen riski on siis korkea ja voi hyvin olla, että molemmat kilpakumppanit kääntyvät vielä takaisin, mikäli sääennusteemme on oikeassa. Toisaalta on myös hyvin mahdollista, että parin päivän sisään kaksi suomalaisnaista on seissyt Mount Everestin huipulla.

Anne-Mari tietää huippuyrityksensä vaarat

Tiimistämme kukaan, Anne-Mari mukaan lukien, ei pidä käynnissä olevasta kilpailutilanteesta. Vuorilla, erityisesti maailman korkeimmalla vuorella, ei tulisi kilpailla. Anne-Mari on ammattiurheilija ja tämä haaste on kuitenkin hänelle erittäin tärkeä. Siksi haluamme tukea Anne-Maria ja Pasang Wangchua koko tiimin voimin. Anne-Mari tietää huippuyrityksensä vaarat ja hän on valmis myös kääntymään takaisin, mikäli olosuhteet näin vaativat. Rohkeus ja peräänantamattomuus ovat hyveitä, mutta ennen kaikkea toivomme Anne-Marin ja Pasang Wangchun tekevän järkeviä päätöksiä tulevien päivien aikana kilpailutilanteesta huolimatta. Kun kilpailutilanne kerran on syntynyt, olkoon kilpailu rehti ja ennen kaikkea turvallinen sekä Anne-Marille, Carinalle että kiipeilysherpoille.

Teksti: Jussi Juutinen

Katso myös viimeisin video:

Lue myös:

    Uusimmat