Koululaiset opiskelivat taskulampun valossa Kouvolassa – katso, miten harjoitus sähkökatkon varalle sujui

3:00
Video: Katso miten koulunkäynti sujuu taskulmapun valossa

Opetushallitus on kehottanut kouluja varautumaan mahdollisiin sähkökatkoihin. MTV Uutiset vieraili keskiviikkoaamuna Hirvelän yläkoulussa Kouvolan Voikkaalla, jossa tasku- ja otsalamppujen valossa tehtiin muun muassa kokeita ja pidettiin liikuntatunti.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 1. joulukuuta 2022.

Sähköjä koulusta ei kokonaan katkaistu vaan luokkien ja käytävien valot sammutettiin valokatkaisijoista.

– Käytännössä laitoimme valot pois ja sovimme, että emme käytä videotykkejä emmekä verkkovirtaa. Myös wc:n käyttö oli kielletty kuten se olisi myös oikeassa sähkökatkotilanteessa, Hirvelän koulun rehtori Minna Tuukkanen sanoo.

Tuukkasen mukaan harjoitukseen valmistauduttiin muun muassa ostamalla koululle paljon erilaisia työvalaisimia ja taskulamppuja, sekä tiedottamalla tulevasta harjoituksesta.

– Toki olemme saaneet myös hallinnosta otsalamppuja opetus- ja ohjaushenkilöstön käyttöön. Olemme myös ohjeistaneet opettajia ja tiedottaneet koteja siitä, että tällainen harjoitus on tulossa.

Tiedottamista Tuukkanen pitää tärkeänä.

– Kyllä se on aina tärkeää ja erityisesti tietenkin tällaisissa erikoistilanteissa. Jaoimme mahdollisimman paljon tietoa koteihin ja oppilaille, ja muistuttelimme vielä eilen kuuluttamalla, että oppilailla olisi omia taskulamppuja mukana, koska emme voineet taata valaisinta kaikille.

Kouluissa varaudutaan aiempaa enemmän

Erilaisiin häiriötilanteisiin varautuminen on kuntien sekä muiden kasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjien normaalia toimintaa, mutta opetusneuvos Laura Francke arvioi, että varautumistyötä ja harjoituksia tehdään kouluissa aiempaa enemmän.

– Varautumistyötä tehdään koko ajan erilaisten tilanteiden ja uhka-arvioiden perusteella, ja tämän vuoden tilanne on varmasti muuttanut sitä, että millaisiin tilanteisiin nyt varaudutaan. Tilastoja siitä ei ole, mutta mitä tulee sähköpulaan ja sähkökatkoihin, niin Opetushallituksen tietojen mukaan järjestäjät ovat tehneet varautumistyötä ja harjoituksia erityisesti tänä syksynä.

Opetushallitus on kehottanut kouluja varautumaan mahdollisiin sähkökatkoihin, ja julkaisi lokakuussa tukimateriaalia miten mahdollisen sähköpulan varalle.Tuukkanen kertoo, että Hirvelän koulussa harjoituksen taustalla oli mahdolliseen sähköpulaan varautuminen.

– Meillä kaupunki on antanut varautumisohjeita,  ja päädyimme täällä koulussa siihen, että harjoittelemmeihan omin voimin ilman erityisiä ohjeita muualta. On aina helpompaa kun on kerran tehty, niin todellinen tilanne ei tule sitten yllätyksenä, Tuukkanen sanoo.

"Oppilaat toimivat hyvin mallikkaasti"

Oppilailla olisi jatkossakin hyvä olla taskulamppuja repuissa, sanoo Tuukkanen

– Opettajilla ja ohjaushenkilöstöllä muutamia taskulamppuja luokissa ja lisäksi muutama työvalaisin, mutta ollaan tiedotettu koteja siitä, että oppilailla olisi jatkossakin hyvä olla taskulamppuja repussa. Myös kännykän lamppua voi käyttää jos siinä on virtaa.

Tuukkasen mukaan harjoitus meni upeasti.

– Oppilaat toimivat hyvin mallikkaasti, ja näki että harjoitukseen oli valmistauduttu ajatuksella.Minulla on luottavainen mieli siihen, että jos sähkökatkoihin päädytään niin ainakin Hirvelän koulussa siihen ollaan hyvin harjoiteltu. 

Katso jutun alussa olevalta videolta, että miten koulunkäynti sujui tasku- ja otsalamppujen varassa ja mitä mieltä oppilaat olivat harjoituksesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja