Pienet kyläkoulut halutaan pelastaa lakkautuksilta valtion lähikoululisällä: "Aika järjetöntä tehdä investointeja kouluun, mikä mahdollisesti lakkautetaan"

Pienille kyläkouluille halutaan valtion tuki takaisin 2:03
Pienistä kyläkouluista on lakkautettu jo kaksi kolmasosaa vuoden 2006 jälkeen.

Pienistä kyläkouluista on lakkautettu jo kaksi kolmasosaa sen jälkeen, kun valtion pienkoululisä poistui vuonna 2006.

Nyt pienille kyläkouluille halutaan valtion lähikoululisä, jotta kunnat luopuisivat lakkautuksista. Suomen Kylät ry:n perustama työryhmä esittää kyläkouluille kymmenen miljoonan euron tukirahaa.

Vuonna 2005 Suomessa oli vielä tuhat alle 50 oppilaan koulua, mutta tänä vuonna lukumäärä on enää reilut 120. Ullavan Rahkosen kyläkoulu on jo vuosia ollut lakkautusuhan alla.

– Ei olla oikein pystytty kaupungin tasolla tekemään mitään investointeja, kun on aika järjetöntä tehdä investointeja semmoiseen kouluun, mikä mahdollisesti lakkautetaan, Rahkosen koulun rehtori Ilkka Jäntti sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Lakkautusaalto on aiheuttanut koululaisille myös pitkät, jopa yli 2,5 tunnin rajan ylittävät koulumatkat. 

– Meidän aikuisten oikeutta hammaslääkäriin valvotaan aluehallintoviraston uhkasakoilla, mutta avilla ei ole oikeutta valvoa uhkasakoilla sitä, että nämä lapset pääsee perustuslain mukaiseen koulutukseen inhimillisissä koulumatka-ajoissa, Suomen Kylät ry:n toiminnanjohtaja Aleksi Koivisto kertoo.

Jäntin mukaan pienissä ryhmissä työskentely antaa lapsille mahdollisuuden olla pidempään lapsia. Myös Kokkolan kaupungin perusopetuksen lapsivaltuutettu, Martta Linnarinne puolustaa pieniä kyläkouluja.

– Tapahtuu paljon vähemmän kaikkia kiusauksia ja saa enemmän keskittymisrauhaa, kun on vähemmän oppilaita, Linnarinne toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat