Helsingin kaupunki ohjeisti kouluja ja päiväkoteja tekemään tarpeet muovipusseihin sähkökatkojen aikana – "Jätösten kuljettaminen ei kuulu opettajien tehtäviin"

Helsingin kaupungin kouluihin ja päiväkoteihin on jaettu ohjeistus, jossa kehotetaan tekemään tarpeet wc-istuimiin asennettaviin muovipusseihin mahdollisten sähkökatkojen aikana. Muovipusseissa olevat jätökset kuljetettaisiin erillisiin astioihin.

Helsingin opettajien ammattiyhdistyksen (HOAY) mukaan jätösten kuljettaminen ei kuulu opettajien tehtäviin.

– Opettajat ovat virkamiehiä ja työtehtävät määritellään virkaehtosopimuksessa. Siinä opettajan työt ovat opettajan töitä, eikä kiinteistöhuoltoon liittyviä töitä voida opettajille määrätä, HOAY:n hallituksen puheenjohtaja Timo Saavalainen sanoo MTV Uutisille.

Kouluihin jaetun ohjeistuksen taustalla on Puolustusvoimien kriisiajan ohjeistus, joka on Saavalaisen mukaan kopioitu sellaisenaan eikä sovi suoraan kouluihin.

Ohjeistuksessa muun muassa ohjeistetaan virittämään muovikassi WC-istuimeen, sankoon tai pottaan ja käyttämään reilusti vessa- tai sanomalehtipaperia kuivikkeena. Tämän jälkeen pussi ohjeistetaan kuljettamaan sekajäteastiaan.

– Ennakkotiedon mukaan uusi ohjeistus tulee loppuviikosta, Saavalainen sanoo.

Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen viestintä- ja markkinointipäällikkö Hanna-Kaisa Talvensaaren mukaan ohjetta päivitetään lähipäivinä muun muassa tämän osalta.

Talvensaaren mukaan sähkökatkoihin on varauduttu eri tavoin, eikä hän näe että muovipusseja välttämättä olisi tarve laittaa WC-istuimiin ainakaan lyhyempien sähkökatkojen aikana.

– Jos kyse on lyhyistä noin tunnin mittaisista sähkökatkoista, joista on puhuttu, niin tuskin tämä asia nyt siinä kohtaa aktualisoituu. Jos kyseessä on pidempi sähkökatko, niin tietenkin silloin pitää myös wc-hygieniaan varautua.

Saavalainen pitää pidempiä sähkökatkoja epätodennäköisenä.

– Emme voi ennustaa, että millainen sähkön saatavuus tulee olemaan tulevana talvena. Jos sähkönjakelun keskeytyksiä tulee, niin ne pyritään tekemään suunnitellusti, jolloin tällainen pitkäkestoinen ennakoimaton sähkökatko on äärimmäisen epätodennäköinen.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) suosittelee välttämään vessanpytyn vetämistä sähkökatkon aikana. 

– Viemäröinti toimii osittain. Jotta vähennetään jäteveden ylivuotoja vesistöihin ja maastoon, olisi hyvä välttää viemärin käyttöä lyhyen sähkökatkon aikana kuten esimerkiksi suihkussa käyntiä, kylpyä sekä astian- ja pyykinpesua. Myös vessanpytyn vetämistä suosittelemme välttämään katkon ajan, HSY sanoo sivuillaan.

0:58
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKin videolta näet, miten ruokaa voi valmistaa sähkökatkon aikana.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja