Koulukotinuorella riski rikoskierteeseen

Koulukodin käyneet nuoret tarvitsisivat enemmän tukea laitosjakson päätyttyä. Riski ajautua päihde- ja rikoskierteeseen on suuri.

Runsas puolet koulukodin käyneistä nuorista ajautuu päihde-ja rikoskierteeseen laitosjakson päätyttyä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan suurimpana ongelmana on kunnallisen jälkihuollon sattumanvaraisuus.

Lain mukaan koulukodin käyneillä, huostaanotetuilla nuorilla olisi oikeus jälkihuoltoon 21 ikävuoteen saakka.
Monessa kunnassa jälkihuoltoa ei kuitenkaan tarjota lainkaan.

Oululainen Tanja suoritti peruskoulun viimeiset luokat koulukodissa. Luokan priimuksesta tuli ongelmanuori 14 vuotiaana kun päihteidenkäyttö riistäytyi käsistä. Tanja huostaanotettiin ja sijoitettiin Limingan koulukotiin.

Tanjan kohdalla koulukoti tuotti toivottua tulosta. Kapinavuodet ovat menneisyyttä ja huumeet taakse jäänyttä elämää. Pari vuotias Juho ja kasainvälisen talouden opinnot pitävät elämässä kiinni.

Tuoreen tutkimuksen mukaan huomattava osa koulukodin käyneistä nuorista kuitenkin syrjäytyy laitosjakson jälkeen. Tutkijan mukaan syynä on kunnallisen jälkihuollon sattumanvaraisuus. Ympärivuorokautiseen tukeen totutetut nuoret jäävät koulukodin jälkeen ilman tukiverkostoa.

- Tässä on perusproblematiikka, mikä liittyy hirveän moneen muuhunkin asiaan eli huumekuntoutukseen, vankilasta kotiutumiseen ja myös erityisopetukseen. Tavallaan ollaan hirveän hyvässä hoidossa ja kuntoutuksessa ehkä monia vuosiakin ja sitten joutuminen oman onnensa nojaan tapahtuu liian nopeasti, sanoo Helsingin yliopiston erityispedagogiikan dosentti Markku Jahnukainen.

Yksi koulukotipaikka maksaa kunnalle noin 60 000 euroa vuodessa. Tutkijan mukaan onkin järjetöntä tinkiä jälkihoidosta. Jahnukaisen mielestä olisi järkevää, että nuoren asioita vietäisiin vielä jonkun aikaa eteenpäin, kun hoitoon on jo siihen mennessä laitettu aika paljon rahaa kiinni.

Tanjan mukaan huostaanottohetkellä laadittu jälkihuoltosopimus oli täysin merkityksetön paperi, sillä kukaan ei koskaan soita ja kysy, miten hänellä menee.

Tanjalla onkin toivomus kuntien päättäjille. Hänen mielestään ei pitäisi luovuttaa heti sen jälkeen kun nuori täyttää 18 ja pääsee laitoksesta.

- Että pidettäisiin vaan tiukasti kiinni sen jälkihuollon ajan niin monelle nuorelle kävisi paljon paremmin, Tanja sanoo.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 22.05.2004)

Lue myös:

    Uusimmat