Koulujen ongelmat pysyneet samoina

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan koulujen ongelmat ovat säilyneet samoina yli vuosisadan.

Juha Valta selvitti väitöstutkimuksessaan Oulun kaupungin kansakouluikäisten ongelmaoppilaiden koulunkäyntiä, heidän vaikeuksiaan ja niihin puuttumista vuosina 1874-1974. Lisäksi selvitettiin Pohjolan Poikakotiin vuosina 1915-1974 sijoitettujen oululaislasten elämänvaiheita.

Tutkimuksen mukaan yhteiskunnalliset ongelmat ovat aina heijastuneet myös koulumaailmassa. Merkityksellistä on ollut myös se, ettei vanhemmilla ole ollut aikaa lapsilleen.

Tavallisimmat ongelmat olivat koko tutkimusjakson ajan samat: avioerot, yksinhuoltajuus, työttömyys, taloudelliset vaikeudet, huonot asunto-olot ja alkoholi.

Tutkimuksen vertailupohjana on käytetty erityisesti Turun, Tampereen ja Helsingin kansakouluja.

-Linja on ollut melko yhtenäinen, kaikissa kaupungeissa vaikeudet ja kurinpitokeinot ovat olleet aika pitkälle samanlaisia, Valta toteaa.

Ongelmien taustalla runsas yksinolo

-Ongelmaoppilaiden joukossa oli myös hyvätuloisten lapsia, mutta kaikille vanhemmille oli yhteistä lapsen runsas yksinolo, Valta selvitti.

Tutkimuksessa selvisi myös, että pahantapaisen oppilaan vaikeuksien taustalla oli usein sopimaton kasvuympäristö, mutta heikkolahjaisen lapsen ongelmat olivat usein rakenteellisia. Lapsen negatiivinen käytös oli aina merkki turvattomasta elämäntilanteesta.

Oppilaiden vaikeudet ilmenivät omaisuusrikoksina, luvattomina poissaoloina ja oppituntien häiritsemisinä. Pohjolan Poikakotiin Muhokselle toimitettiin 235 oululaista lasta vuosina 1915-1974. Pohjolan poikakoti oli Oulun kansakoulun viimeinen käytettävissä ollut kurinpitokeino.

-Koulu yksin oli voimaton ongelmaisen oppilaan kanssa. Tilanteen korjaamiseksi olisi tarvittu vanhempien apua. Käytöshäiriöisten lasten vanhemmat jäivät kuitenkin yleensä pois koulun tapahtumista, Valta harmittelee.

Sota höllensi kuria

Toisen maailmansodan aikoihin isien ollessa rintamalla kuri höltyi. Esimerkiksi koulumaailmassa alettiin käyttää ruumiillista kuritusta, vaikka se oli kielletty Suomessa jo vuonna 1914. 1960- ja 1970-lukujen taitteessa tupakka ja tinneri astuivat kuvioihin.

-Ne olivat erittäin suuri ongelma ja päänvaiva. Huumeista ei noihin aikoihin vielä juuri puhuttu, Valta muistelee. Tupakoinnin pelättiin johtavan kuitenkin ennen pitkää vahvempien aineiden käyttöön. Noina aikoina kouluissa myös pahoinpitelyt ja väkivalta olivat varsin harvinaisia, Valta kertoi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat