Kotitaloustyön teettäjän on varauduttava paperisotaan

Pimeän työn teettäminen ei johdu aina ahneudesta. Joskus syynä voi olla siihen liittyvä paperisavotta.

Kotitaloustyön teettäjän on täytettävä monenlaisia kuponkeja, ennen kuin remontti on tehty tai siivous on loppuun suoritettu.

Jos palkattava yritys on ennakkorekisterissä, se huolehtii kaikista lakisääteisistä maksuista itse. Yritys perii ne työn teettäjältä laskutuksen yhteydessä.

Jos yritys ei ole ennakkorekisterissä tai työ ostetaan yksityiseltä ihmiseltä, työn ostajan on maksettava ennakonpidätyksen ja tehtävä asianmukaiset ilmoitukset itse.

Ennakonpidätysvelvollisuus koskee veroja. Jos kotitalous maksaa kalenterivuoden aikana enintään 1 500 euroa samalle työntekijälle, palkasta ei tarvitse toimittaa ennakonpidätystä. Verohallinnolle maksettavan työnantajan sosiaaliturvamaksun raja on sama.

Eläkevakuutusmaksut maksetaan eläkevakuutusyhtiölle. Ilmoitus työstä on tehtävä niin verohallinnolle kuin vakuutusyhtiöllekin.

– Verohallinnolle annettavat ilmoitukset ovat vuosi-ilmoitus ja kausiveroilmoitus. Vuosi-ilmoitus on annettava, jos palkan määrä on kalenterivuoden aikana 200 euroa. Sitä pienemmästä summasta sitä ei tarvitse antaa. Kausiveroilmoitus pitää antaa, jos suorituksen määrä on 1 500 euroa vuodessa, muuten sitäkään ei tarvitse antaa, verohallinnon ylitarkastaja Janne Myllymäki selvittää.

Verotusta koskevien velvoitteiden lisäksi eläke-, työttömyys- ja tapaturmavakuutuspuolella on omat velvoitteensa. Työeläkevakuutus on maksettava, jos maksaa työntekijälle yli 55,59 euroa kuukauden aikana. Kun maksajana on kotitalous, työeläkeyhtiölle maksettava summa on tänä vuonna 23,8 % palkasta.

Pieni vai suuri paperisota?

Myllymäen mielestä paperisota ei ole aina niin paha, kuin miltä kuulostaa.

– Jos maksaa pieniä määriä, verotukseen liittyvä paperisota ei ole ollenkaan niin iso kuin luullaan. Jos maksaa vaikkapa siivoojalle 1 000 euroa kalenterivuoden aikana, ainoa pakollinen velvoite verottajan kannalta on vuosi-ilmoituksen antaminen.

– Ennakonpidätykset voi toimittaa – ja se on työntekijän kannalta aina parempi – mutta sekään ei ole pakollista. Ilmoituksen voi sitä paitsi antaa sähköisesti yhtä nappia painamalla osoitteessa suomi.fi.

Myllymäki vinkkaa vielä, että käyttämällä muun muassa verohallinnon ja eläkevakuutusyhtiöiden yhteistä palkka.fi-palvelua, paperisodasta pääsee kaikkein helpoimmalla.

– Palkka-fi-palvelussa on palkanlaskentaohjelma, joka muodostaa erilaiset ilmoitukset sekä verohallinnolle että eläkevakuutusyhtiöille ja lähettää ne sen kautta. Näin voi yhdessä paikassa hoitaa suuren osan velvoitteista.

Lue myös:

    Uusimmat