Mainos

Verottaja: Pimeän työn teettäminen ei tule kenellekään halvaksi

Pimeän työn teettäjä ei säästä verottajan mielestä senttiäkään. Ilmoituksiin ja lomakkeisiin liittyvä paperisota voi sen sijaan raastaa hermoja.

"Kuitin kanssa tuhat euroa, ilman kuittia viisisataa."

Esimerkiksi tällainen vastaus voi tulla tutulta tekijältä kyselyyn vaikkapa asunnon pintaremontista.

Muutaman satasen säästö saattaa houkuttaa remontin teettäjää, mutta ei verottajan mielestä kannata. Sen mukaan kaikki kärsivät pimeästä työstä.

– Kukaan ei pääse pimeän työn ansiosta halvemmalla. Yhteiskunnalta jäävät asianmukaiset verotulot ja työntekijältä eläkkeet saamatta. Myös muut työntekijän sosiaalietuuksiin liittyvät tulot jäävät pienemmiksi. Toisaalta työn teettäjältä jää kotitalousvähennys saamatta. Kaiken kaikkiaan pimeä työ tulee virallisesti tehtyä epäedullisemmaksi, verohallinnon ylitarkastaja Janne Myllymäki sanoo.

Myllymäki ei halua edes laskea sitä, miten paljon halvemmalla yksittäinen ihminen pääsisi, jos hän teettäisi esimerkiksi pienen remontin pimeänä.

– Välttämättä ei tosiaan saada minkäänlaista etua, vaan kaikki kärsivät.

Ilkka- ja Pohjalainen-sanomalehtien Taloustutkimuksella viime vuoden lopussa teettämä kysely kertoo, että noin 20 % suomalaisista pitää pimeän työn teettämistä hyväksyttävänä joillain aloilla. Noin kaksinkertainen määrä on teettänyt sitä joskus itse.

Miten paljon pimeää työtä sitten teetetään verottajan mielestä siksi, että halutaan säästää omaa rahaa, paperityön tekeminen laiskottaa tai millään ei ole niin suurta väliä?

– Suhteellisia osuuksia en osaa sanoa, mutta varmasti syinä on kaikkia mainittuja, Myllymäki arvioi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.