Haluatko ensi vuonna veronpalautuksia? Toimi näin

Veronpalautukset maksetaan tileille aina loppuvuonna. Haluatko ensi vuonna veronpalautuksia?

Veronpalautukset maksetaan tileille 29.11.2016. Jos et taaskaan saanut veronpalautuksia, ei hätää: ensi vuoteen voit vielä vaikuttaa!

Kysyimme, miksi veronpalautuksia maksetaan, ja miten niitä voisi saada itselleen. Kysymyksiin vastasi apulaisjohtaja Raimo Öystilä veronkantoyksiköstä.

Miksi jotkut ihmiset saavat vuodesta toiseen veronpalautuksia?

"Ennakonpidätysprosentit lasketaan puolen prosentin tarkkuudella, mutta lopullisesti vero määrätään sentin tarkkuudella. Tämä johtaa siihen, ettei ennakonpidätys tarkalleen vastaa verotuksen lopputulosta, vaan asiakas saa verotuspäätöksen perusteella veronpalautusta ja joutuu maksamaan jäännösveroa (toim.huom. eli kansan kielellä "mätkyjä").

Se, että useampi asiakas saa palautusta, johtuu useammastakin syystä, joista olennaisempia ovat:

  1. Kaikkia vähennyksiä ei ole huomioitu ennakonpidätysprosenttia laskettaessa, eikä asiakas ole hakenut muutosta pidätysprosenttiinsa. Tällaisia vähennyksiä ovat tyypillisimmin tulonhankkimiskulut (esimerkiksi työmatkakulut), kotitalousvähennys ja asuntolainan korot.
  2. Asiakas on itse pyytänyt työnantajaansa tai eläkkeen maksajaansa pidättämään veron korkeamman prosentin mukaan
  3. Henkilö ei ole ollut koko vuotta töissä, mutta pidätysprosentti on laskettu aiempien tietojen perusteella koko vuoden tulojen pohjalta. Aina, jos tilanne muuttuu, jää työttömäksi, vanhempainvapaalle, eläkkeelle, aloittaa opiskelut, siirtyy osa-aikatyöhön tai muuta vastaavaa, kannattaa hakea muutosta pidätysprosenttiin. Muutoinkin niiden, joiden tulot vaihtelevat suuresti vuoden aikana, kannattaa tarkistuttaa tai päivittää pidätysprosenttinsa. Kätevimmin tämä onnistuu Verokortti verkossa -palvelussa.

Miksi jotkut ihmiset eivät koskaan saa veronpalautuksia?

"Sellaisia ihmisiä, jotka eivät koskaan saa veronpalautuksia, on varmasti hyvin vähän, erityisesti pelkästään palkka- tai eläketuloa saavissa.

Tyypillisesti ne asiakkaat, jotka useimmiten joutuvat maksamaan jäännösveroa, ovat liikkeen- ja ammatinharjoittajat, maatalouden harjoittajat, avoimen ja kommandiittiyhtiön yhtiömiehet ja pääomatuloa saavat. Pääomatulojen saajista erityisesti luovutusvoittoja saaneet."

Miten voisin varmistaa, että saan itsekin veronpalautusta?

"Nostamalla pidätysprosenttiasi. Voit itse ilmoittaa korkeamman pidätysprosentin palkan- tai eläkkeenmaksajalle."

Miten voisin varmistaa, etten saa niin sanottuja veromätkyjä?

"Tarkista ennakonpidätysprosenttisi oikeellisuus veroprosenttilaskurilla. Jos se osoittaa pidätysprosenttisi olevan liian pieni, voit itse korottaa pidätysprosenttia ilmoittamalla työnantajallasi korkeamman pidätysprosentin. Jos et ole varma pidätysprosentin oikeellisuudesta, voit hakea muutosta siihen."

Onko yleistä pitää tahallaan veroprosenttia liian korkeana tuloihin nähden?

"Näin tosiaan osa asiakkaistamme toimii, tarkkaa tietoa meillä ei ole, kuinka moni näin oikeasti menettelee."

Muista myös tämä!

"Henkilöasiakkaiden tuloverotuksen menettelyt muuttuvat verovuodesta 2019 alkaen. Tulorekisterin käyttöönoton myötä Veronhallinto saa työnantajilta ja muilta etuuksien maksukausittain tiedot maksetuista palkoista ja eläkkeistä. Tällöin pidätysprosenttia voidaan muuttaa joustavasti jo verovuoden aikana.

Tämän seurauksena ennakonpidätys osuu paremmin kohdalleen ja palautusten ja jäännösverojen määrät olennaisesti pienenevät. Menettelyyn siirrytään vaiheittain."

Kysyimme ihmisiltä – näin he kikkailevat veronpalautuksia saadakseen:

"Ilmoita asuntolainan ja ay-maksun summaksi 0 euroa (tai 100 tai muuta vastaavaa), silloin tavallaan kaikki vähennys siitä tulee takaisin. Sama toimii varmasti, jos käyttää säännöllisesti siivoojaa tai vastaavaa, eli ei laske sitä etukäteen veroprosenttia alentavana. Tulot arvioin myös jonkin verran yläkanttiin."

Näitäkin voi vähentää verotuksessa!

  • Työmatkakuluina myös bussin käytöstä koituvia kuluja
  • Tulonhankkimisvelan korot, kuten sijoitusasunnon takia otettu velka. Myöskään vuokratuloja ei näy esitäytetyssä veroilmoituksessa
  • Selkeä ammattilehti tai ammattikirja, juristilla esimerkiksi lakikirja
  • Tietokone, jos se on selkeästi työtä varten hankittu ja sillä ei hoida monia omia henkilökohtaisia asioitaan
  • Näihin verovähennyksiin voit olla oikeutettu!

"Veroprosenttini on aina korkeampi kuin sen tarvitsisi olla. Tämä on myös pelastanut mätkyiltä tilanteessa, jossa sain kesken vuoden palkankorotuksen, mutta unohdin muuttaa veroprosentin."

"Nostan aina veroprosenttiani peräti 10 prosentilla, jotta saisin muhkeat palautukset. Tätä tapaa on arvosteltu, mutta joka joulu olen tyytyväinen tekemääni ratkaisuun. En osaa säästää, joten tämä on minun tapani huolehtia, että joka vuosi jää jotain sukanvarteen."

"Laske veroprosentti vähän korkeammaksi. Parikin prossaa on jo paljon koko vuodelta! Tee vähennykset vasta myöhemmin, älä etukäteen heti vuoden uuden verokortin saatuasi. Ja tee hirveästi töitä!"

Muista myös!

Muita ilmoittaa veroviranomaiselle oikea tilinumero, jotta saat palautukset itsellesi.

Pienin palautettava veronpalautus on 5 euroa. Tätä pienempiä summia ei palauteta.

Henkilöasiakkaiden ennakonpalautuksille maksetaan palautuskorkoa. Palautuskorko on aina vähintään 0,5 prosenttia. Vuonna 2016 korko oli 0,5 prosenttia.

***


Osittaislähteet: Vero.fi, IS.fi

Lue myös:

    Uusimmat