Tärkeät päivämäärät lähestyvät, muista nämä verovinkit – asiantuntija vääntää myös rautalangasta: Tätä merkitsee työhuonevähennys euroissa

7:16
Veroasiantuntija vääntää rautalangasta, mitä sinun tulee muistaa jos teet muutoksia "koronavuoden" veroehdotukseen.

Veroehdotusten ensimmäinen palautuspäivä on tiistaina ja verottaja muistuttaa veronmaksajia tärkeistä vähennyksistä. Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut asiantuntija kertoo, mitä tarkoittaa niin sanottu työhuonevähennys.

Jos korjaat veroehdotusta, palauttamisen määräpäivä on joko 4.5., 11.5. tai 18.5.2021.

Päivän näet omasta veroilmoituksestasi ja OmaVerosta. 

Yksi merkittävä asia veroehdotuksia tarkasteltaessa on tulonhankkimisvähennys. Sen suuruus on 750 euroa ja verottaja laittaa tämän automaattisesti vähennyksiin kaikille palkansaajille. 

Tämän vähennyksen lisäksi on olemassa liuta muita asioita, joita kannattaa kirjata veroilmoitukseen. 

– Jos sinulle kertyy tulonhankkimismenoja enemmän kuin 750 euroa vuodessa, ilmoita ne kokonaan. Älä vähennä omavastuuosuutta itse, ohjeistaa verottaja sivuillaan. 

Muista kolme tärkeää summaa, kun lasket työhuonevähennystä

Etätyöstä vähennyksiin saa esimerkiksi työtilasta aiheutuneet kustannukset. 

– Jos on syntynyt kuluja etätyöstä – esimerkiksi työhuone tai ammattikirjallisuutta – niin niitä kannattaa kirjata veroilmoitukseen, jos ne ylittävät 750 euroa, sanoo Veronmaksajainkeskusliiton lakiasiainjohtaja Kati Malinen Viiden jälkeen -ohjelmassa. 

– Usein varmasti tarvitsee myös tietoliikennettä eli nettikulut voi myös vähentää. 

Työhuonevähennykseen liittyy kolme keskeistä summaa, jotka on hyvä muistaa: 900, 450 ja 225 euroa. 

– 900 euroa (vähennyksiä) voivat saada kaikki ne, jotka ovat olleet yli puolet viime vuoden työpäivistä etätyössä. Ne jotka ovat olleet aika paljon, mutta vähemmän kuin puolet, saavat vähentää 450 euroa. Nyt vielä aivan uutena sitten se, että satunnaisestakin etätyöstä voi saada 225 euroa vähennystä, Malinen tarkentaa.

Viimeisimpänä mainittua summaa ei kuitenkaan kannata merkitä, jos ei muita tulonhankkimisen kuluja ole.

– Jos on vain 225 euron vähennys, niin sitä ei kannata merkitä yksinään, sillä se ei ylitä tuota 750 euroa, jos ei muita kuluja tule, Malinen huomauttaa.

– Tulonhankkimiskulut vähennetään tuloista ja se tarkoittaa sitä että ne pienentävät verotettavaa tuloa. Jos nyt saa sen 750 euron päälle vaikka 150 euroa lisävähennystä työhuonevähennyksen kautta, niin siitä karkeasti puolet on se verohyöty oikeasti, Malinen lisää.

Jos kotitaloudesta löytyy kaksi etätyötä tekevää ihmistä, molemmat voivat saada työhuonevähennyksen. 

Myös nettilasku on vähennyskelpoinen

Tietoliikennekustannus etätyössä voi olla esimerkiksi 25 euroa kuukaudessa maksava nettiyhteys. Kuukausilasku kerrotaan niin monella kuukaudella kuin on etätyössä ollut. 

– Kesälomakuukautta ei voi laskea mukaan, Malinen muistuttaa. 

Vähennyksiin lasketaan myös koulutukset. 

– Jos itse maksaa osallistumisesta johonkin koulutukseen tai hankkii ammattikirjallisuutta tai muita työvälineitä kotiinsa, niin nämä voi vähentää. 

Matkakustannuksissa on omavastuuosio

Vähennyksiin oikeuttavat myös matkakustannukset. Asunnon ja työpaikan välisisissä matkakustannuksissa on 750 euron omavastuuosuus. 

– Jos on kulkenut asunnon ja työpaikan välistä matkaa polkupyörällä ja se on ollut se halvin kulkupeli, niin vähennys on aika pieni. Se on 85 euroa vuodessa. Jos on pelkästään omalla fillarilla kulkenut, niin se ei ylitä omavastuuta Malinen kertoo. 

Jos joku on innostunut ostamaan esimerkiksi 3000 euron sähköpolkupyörän, niin vähennyksillä pyörän hintaa ei kateta. 

– Näin on, Malinen naurahtaa. 

Maskit lasketaan työmatkakustannuksiin

Koronavuosi toi tullessaan myös maskisuosituksen. Maskit lasketaan työmatkakustannuksiin. 

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL antoi tämän suosituksen 13. Elokuuta, että julkisessa liikenteessä pitäisi käyttää maskeja. Siitä päivästä lähtien maskikustannukset hyväksytään asunnon ja työpaikan välisiin kustannuksiin. Se on kaavamainen vähennys: kaksi euroa kaikilta päiviltä kun työpaikalla on käyty. 

Ole rehellinen veroehdotusta palauttaessa

Verottajaa ei kannata yrittää niin sanotusti viilata silmään – veroehdotusta palauttaessa täytyy olla rehellinen. 

– Niistä voi tulla ikään kuin sakkona veronkorotuksia, jos laittaa perusteettomia vähennyksiä, Malinen muistuttaa. 

Kuitit on hyvä pitää tallessa

Kaikki eivät halua palauttaa sähköisesti veroehdotusta netin kautta. Asia on mahdollista hoitaa vielä aivan perinteisellä tavalla paperipostin kautta.  

– Kuitteja ei tarvitse silloin liittää mukaan, ne laitetaan vasta jos niitä pyydetään. Silloin ne täytyy myös olla esittää. Asunnon ja työpaikan välisistä kustannuksista ei tarvitse olla tositteita, mutta kaikki tulonhankkimiskulut – vaikkapa nyt se nettiyhteys ja työpöytä täytyy säilyttää kuusi vuotta verovuoden päättymisestä, Malinen sanoo.

– Kuitit voivat olla myös sähköisessä muodossa, kunhan ne vain ovat tallessa, Malinen muistuttaa.

Kotitalousvähennystä korotetaan ensi vuonna 2250 eurosta 3500 euroon. Lue lisää tästä ja muista kehysriihen päätöksistä täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja