Mainos

Kosovon tilanne yhä herkkä

Ensimmäinen itsenäisyysviikko Kosovon keskisellä alueella on sujunut huomattavasti rauhallisemmin kuin Kosovon pohjoisosissa. Tilanne on kuitenkin vielä herkkä ja alueella toimivat suomalaiset KFOR-sotilaat ovat valmiudessa mahdollisten levottomuuksien varalta.

- Keskisen taisteluosaston alueella on ollut pieniä mielenilmauksia, mutta pohjoisen Kosovon tapaisia suuria mielenosoituksia ei ole ollut. Emme kuitenkaan tuudittaudu siihen uskoon, että mitään ei voisi sattua. Tilanne on edelleen herkkä, ja olemme varautuneet puuttumaan kaikkiin turvallisuutta vaarantaviin tekijöihin, kertoo SKJK:n komentaja, eversti Pekka Saariaho.

Tänään Serbian Kosovo-ministeri kävi jatkamassa Serbian provokaatiokampanjaa vierailemalla Kosovon Mitrovicassa. Toistaiseksi tunteet albaanien puolella ovat pysyneet kurissa.

Kaupungin serbit osoittivat taas tänään mieltään, mutta heitä ei päästetty etenemään albaanien asuttamalle puolelle kaupunkia. Mielenosoittajia oli noin 2 000 ja he myös polttivat EU:n lipun.

- Heidän on rakennettava yhteistyöhön johtavia siltoja Kosovoon, ei provosoida meitä. He provosoivat kansalaisiamme, ja nostavat jännitteitä Kosovossa, valittelee Kosovon varapääministeri Hajredin Kuqi.

Lipljanissa tilanne on jokseenkin sama kuin ennen itsenäistymisjulistusta.

- Täällä on kuitenkin aika paljon muita ongelmia, jotka tulevat esille tässä jokapäiväisessä elämässä, Saariaho kertoo.

Viikon vanhan valtion suurimmat haasteet liittyvätkin vähemmistön aseman turvaamisen lisäksi köyhyyteen ja työttömyyteen.

STT:n mukaan liki kahdenkymmenen poliisin kerrotaan haavoittuneen kivi- ja pullosateessa, kun serbian armeijan reserviläiset ottivat yhteen Kosovon poliisin kanssa. Noin 150 reserviläistä kokoontui päivällä Mutivoden kylään Serbian puolelle rajaa osoittamaan mieltään Kosovon itsenäisyysjulistusta vastaan.

Poliisin mukaan he olivat saapuneet paikalle järjestäytyneesti rekka-autoilla ja tuoneet myös kiviä ja polttopulloja mukanaan. Poliisi hajotti lopulta joukkion Kfor-joukkojen tukemana kyynelkaasun avulla.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.