Kosovon neuvotteluissa osittainen sopu

Kosovon rauhanneuvotteluissa päästiin tänä iltana sopuun maakunnalle annettavasta laajasta itsehallinnosta, ilmoitti kuuden maan ns. yhteysryhmä. Itsehallintosopimuksen toteuttamisesta järjestetään uusi kokous Ranskassa 15. maaliskuuta.

Yhteysryhmä vaati kokouksen päätteeksi pidetyssä yhteisessä lehdistötilaisuudessa, että Kosovon taisteluissa on aloitettava heti tulitauko. Ranskan ulkoministerin Hubert Vedrinen lukemassa päätöslauselmassa todettiin, että vastuuseen joutuvat ne tahot, jotka yllyttävät väkivaltaisuuksiin tai estävät rauhansopimuksen toteuttamista.

Britannian ulkoministeri Robin Cook myönsi, ettei täydellistä sopimusta ollut saatu aikaan 17 päivää kestäneissä neuvotteluissa. Hänen mukaansa osapuolet edistyivät kuitenkin merkittävästi kohden "demokraattista, itsehallinnollista Kosovoa, jolla on oma hallituksensa, parlamenttinsa ja oikeuslaitoksensa". Cook tähdensi, ettei neuvotteluissa ollut sovittu siitä, että sotilasliitto Nato valvoisi itsehallintosopimuksen toteuttamista, mutta samalla hän vaati, että rauhanturvajoukon komento on oltava länsiliitolla.

Kosovon albaanit hyväksyivät Rambouillet'ssa käydyissä neuvotteluissa poliittisen sopimuksen maakunnalle annettavasta itsehallinnosta, mutta vaativat kaksi viikkoa aikaa esitellä sen ruohonjuuritasolla. Samalla he tähdensivät, että sopimukseen kuuluu oleellisena osana se, että Nato valvoo sen toteuttamista. Albaanit olivat toivoneet, että maakunnan asemasta järjestetään kansanäänestys kolmen itsehallintovuoden jälkeen, mutta luonnoksessa mainitaan ainoastaan, että Kosovon kansan ääni on otettava huomioon, kun maakunnan asemaa tarkastetaan siirtymäkauden jälkeen. Jugoslavian valtuuskunta puolestaan vaati lisäneuvotteluja Kosovon itsehallinnosta ja piti voimassa aiemmin asettamiaan ehtoja sopimuksen hyväksymiselle.

Uutistoimisto Reutersin saaman asiakirjan mukaan Jugoslavian valtuuskunta ei tarkasti ottaen hyväksynyt sopimusluonnosta. Serbit vaativat takuita siitä, ettei Kosovolle anneta itsenäisyyttä eikä asemaa yhtenä Jugoslavian tasavalloista. Valtuuskunnan mukaan Kosovolle pitää antaa laaja itsehallinto, mutta Jugoslavian itsenäisyys ja alueellinen koskemattomuus on turvattava.

Serbit ovat valmiit keskustelemaan "kansainvälisen joukon läsnäolosta", mutta he eivät vastauksessaan maininneet Natoa. Läpimurto saatiin aikaa yli tunti sen jälkeen, kun neuvotteluille asetettu toinen määräaika umpeutui tänään iltapäivällä. Sotilasliitto Nato uhkasi aloittaa ilmaiskut Jugoslaviaa vastaan, jos albaanit hyväksyvät sopimuksen, mutta serbit viivästyttävät sen solmimista. Albaanivaltuuskunnan ehdollinen hyväksyntä ja kahden viikon lisäaika näyttivät kuitenkin johtaneen tilanteeseen, jossa Nato-iskujen uhka väistyi ainakin hetkeksi.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)


Lue myös:

    Uusimmat