Kosovon kriisissä ratkaisun hetket?

Yhdysvaltain kongressin valtuuskunta sanoi tänään Wienissä, että se on saanut yhdessä venäläisten kansanedustajien ja Jugoslavian edustajan kanssa aikaan puitesopimuksen Kosovon kriisin ratkaisemisesta.

Suunnitelman mukaan Nato lopettaa Jugoslavian pommitukset, serbijoukot vedetään pois Kosovosta ja Kosovon vapautusarmeija UCK lopettaa sotilaalliset operaationsa.

Jotta tähän päästään, on osapuolten löydettävä sopu aseellisen rauhanturvajoukon sijoittamisesta Kosovoon. Joukkojen kokoonpanosta päättäisivät YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat neuvoteltuaan asiasta Belgradin, "tunnustettujen Kosovon edustajien" sekä Makedonian ja Albanian kanssa.

Naton mukanaoloa joukoissa ei mainita. Nato kuitenkin valvoisi Jugoslavian Albanian ja Makedonian vastaisia rajoja sen varmistamiseksi, ettei Jugoslaviaan kulkeudu aseita kotiin palaavien pakolaisten mukana tai myöhempien salakuljetusoperaatioiden seurauksena.

Nato suhtautui viileästi

Naton tiedottaja Jamie Shea suhtautui tänään ynseästi kongressiedustajien ilmoitukseen neuvotteluissa saavutetusta "historiallisesta läpimurrosta". Hänen mukaansa Nato haluaa, että Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic ilmoittaa julkisesti hyväksyvänsä Naton vaatimukset.

-Jos Milosevic todella on valmis hyväksymään aseellisten kansainvälisten joukkojen läsnäolon, niin toivon, ettei hän pidä tätä tietoa itsellään ja varjele sitä suurena salaisuutena, Shea sanoi toimittajille Brysselissä.

Sopimusluonnoksen mukaan Kosovon pakolaiset voivat halutessaan palata maakuntaan, ja avustusjärjestöjen tulee voida esteettä olla pakolaisten apuna ja tukena.

-Tiedämme, että kaikki tämä voidaan tehdä. Meidän on lakattava kysymästä, kenen tulisi tehdä mitäkin ensimmäisenä, sanoi kongressiedustaja Curt Weldon. Jugoslavia on toistaiseksi vastustanut tiukasti aseellisen joukon lähettämistä Kosovoon.

Sopimus valmisteltiin kahden päivän neuvotteluissa, joissa Jugoslaviaa edusti presidentti Slobodan Milosevicin lähipiiriin kuuluva liikemies Dragomir Karic. Venäjän edustajina olivat Venäjän Balkanin-erityislähettilään Viktor Tshernomyrdinin puoluetoveri Vladimir Ryzhkov, liberaalin Jabloko-puolueen kansanedustaja Vladimir Lukin ja kommunistien edustaja Aleksandr Shabanov. Yhdysvaltain kongressin 11-jäsenistä valtuuskuntaa johtivat republikaaneihin lukeutuva Weldon sekä havaijilaisdemokraatti Neil Abercrombie.

Weldon sanoi olevansa varma, että puitesopimuksella on Milosevicin tuki. Weldonin valtuuskunnalla ei ollut neuvotteluvaltuuksia Yhdysvaltain hallitukselta, vaan kyseessä oli kongressiedustajien oma aloite.

Weldonin mukaan puitesopimus ottaa huomioon Naton viisi päävaatimusta sekä Venäjän ja Serbian tärkeinä pitämät kysymykset. Sopimusluonnos faksattiin heti neuvottelujen päätyttyä lauantaina Milosevicille. Hänen edustajansa mukaan Milosevic ei ollut nähnyt mitään syytä, miksei Jugoslavia voisi hyväksyä puitesopimusta, kertoi Weldon edelleen. Jugoslavian edustaja oli ollut puhelimitse yhteydessä Miloseviciin kolmasti neuvottelujen aikana.
(STT-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat