Mainos

Kosovon "joukkohautoja" ei löydetty

Euroopan unionin tarkkailijat eivät voineet keskiviikkona vahvistaa lehtitietoja, joiden mukaan kosovolaisen Orahovacin pikkukaupungin lähellä olisi joukkohautoja, EU:n virkailija kertoi CNN-televisiokanavalle keskiviikkona.

-Yksi ryhmämme on ollut paikan päällä. Joukkohautojen olemassaoloa ei voida vahvistaa. Paikalla oli yksittäisiä hautoja, joissa oli nimet, mutta ei joukkohautoja, EU:n virkailija sanoi.

Myös Serbian poliisi kielsi joukkohautojen olemassaolon. Se näytti toimittajille muutamaa kymmentä hautaa, joiden sanottiin kuuluvan "terroristeille".
-Tämä ei ole joukkohauta. Nämä ovat terroristien ruumiita, jotka on asianmukaisesti haudattu Orahovacin muslimihautausmaan sääntöjen mukaisesti, poliisiviranomainen sanoi.
Serbijoukot kutsuvat Kosovon vapautusarmeijan sissejä terroristeiksi.

Reutersin televisiotoimittajat sanoivat, että heille näytettiin äskettäin myllerretty roskan peittämä maalaikku muslimihautausmaan vierestä. Paikalla oli voimakas ruumiiden lemu. Haudat oli merkitty väliaikaisilla tunnuksilla, joissa oli nimiä ja numeroita.

Lehdet kertoivat joukkohaudoista

Itävaltalainen Die Presse -lehti kertoi keskiviikkona, että yli 500 ruumista löytyi joukkohaudoista Orahovacin kaupungin lähettyviltä Kosovosta. Myös ruotsalais- ja saksalaislehdissä oli keskiviikkona vastaavanlaiset raportit.

Itävaltalaisen Die Pressen mukaan silminnäkijät johdattivat lehden kirjeenvaihtajan hautapaikalle, joka sijaitsee 700 metrin päässä Orahovacista sijaitsevalla kaatopaikalla.
-Järkyttyneet haudankaivajat laskivat 567 ruumista, joista 430 on lapsia, kertoi lehti.

Jugoslavian armeija ja Serbian turvallisuusjoukot kävivät kovia taisteluja Orahovacista Kosovon albaanisissejä vastaan heinäkuun aikana.

Die Presse siteerasi paikallisia asukkaita, jotka kertoivat serbien surmanneen tuhat siviiliä heinäkuun 18. ja 21. päivän välillä. Ruotsalaisen Expressen-lehden mukaan Orahovaciin jääneet asukkaat arvioivat 200 siviilin tuleen tapetuksi pikkukaupungissa, ja monet uhreista kuljetettiin kaatopaikalle.

-Orahovacin joukkomurhasta eloonjääneet kertovat, miten ruumiskuormia peräjälkeen ajettiin tänne ja haudattiin lasinkappaleiden, mätänevien vihannesten ja soran alle, Expressenin toimittaja kirjoitti.

Serbien tiedotuskeskus järjesti keskiviikkona toimittajille matkan Orahovaciin tutkimaan syytöksiä joukkohaudoista.

Venäjän varaulkoministeri Belgradiin

Venäjän varaulkoministeri Nikolai Afanasjevski saapui keskiviikkona Belgradiin keskustelemaan Kosovon selkkauksesta, diplomaattilähteet kertoivat. Afanasjevskin odotetaan tapaavan Jugoslavian ja Serbian johtajia ennen kuin hän jatkaa matkaansa Kosovon pääkaupunkiin Pristinaan sekä Montenegroon.

Puolustusliitto Naton suurlähettiläiden on puolestaan määrä kokoontua perjantaina epävirallisesti pohtimaan vaihtoehtoja Kosovon kriisiin puuttumiseksi, Nato-lähteet kertoivat keskiviikkona. Lähteiden mukaan toimintavaihtoehdot ovat pitkälle työstettyjä, mutta niin kauan kuin kansainvälinen yhteisö ei pyydä puuttumaan selkkaukseen, vaihtoehtojen hiomista jatketaan edelleen.

Taistelut jatkuvat

Serbijoukot jatkoivat albaanitukikohtien moukarointia keskiviikkona Länsi- ja Keski-Kosovossa, albaanilähteet kertoivat. Hyökkäykset jatkuivat huolimatta siitä, että Jugoslavia oli luvannut EU:n ja Yhdysvaltain viranomaisille pyrkiä kriisin diplomaattiseen ratkaisuun.

Serbijoukojen hiljattain valtaama Malisevon pikkukaupunki oli keskiviikkona ilmiliekeissä. Keskustan kaduilla näkyi vain serbipoliiseja katsomassa vierestä, kun rakennukset paloivat, eikä sammutustyöntekijöistä ollut merkkejä.
-Serbijoukot ryöstävät ja sytyttävät palamaan taloja, jotka siviilit ovat jättäneet, albaniankielinen Bujka-sanomalehti sanoi tiistaina.

Ihmiset ovat lähteneet pakoon taisteluja etsien suojaa, mistä taitavat. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi 70 000 ihmisen paenneen kodeistaan viime päivinä ja pakolaisten kokonaismäärän nousseen nyt 200 000:een. Tämä merkitsee kymmentä prosenttia maakunnan väestöstä.

Kansainvälinen Punainen Risti sanoi, että Malisevon lähellä sijaitsevalla Berisa-vuorella olevien pakolaisten keskuudessa vallitsee todellinen epidemiavaara.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.