Riskiryhmään kuuluva äiti sanoo saaneensa koronan pojaltaan: THL kertoo, miksi koronarokotteita ei anneta nyt riskiryhmien perheenjäsenille

Korona leviää taas nopeasti – kuinka paha tilanne on nyt? 12:20
Katso myös: Korona leviää taas nopeasti – miten paha tilanne on nyt?

Syksyn rokotuskierroksen alkaessa keskustelua on herättänyt linjaus siitä, kuka saa koronarokotteen ja kuka ei. Etenkin riskiryhmäläisten lähipiirin asema hämmentää.

Monet hyvinvointialueet aloittivat influenssan riskiryhmiin kuuluvien influenssarokotukset tämä kuun alussa. Influenssarokotteen yhteydessä on voinut ottaa myös koronarokotteen.

Rokotusjonot ovat ainakin pääkaupunkia venyneet useiden tuntien mittaisiksi, koska ainoa tapa saada rokotus nopeasti on ollut jonottaminen. Kaikki ajanvarausajat varattiin jo aiemmin loppuun pariksi viikoksi.

Koronarokotusta ei saa edes maksamalla

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee influenssarokotetta myös niille, jotka ovat toistuvasti lähikontaktissa vakavalle influenssalle alttiiden ihmisten kanssa, mutta eivät kuulu maksuttoman rokotuksen ryhmään. Heille rokote on omakustanteinen.

Koronarokotteen tehosteannosta THL suosittelee kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille koronan riskiryhmiin kuuluville sekä 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille. Tehostetta suositellaan riippumatta siitä, miten monta koronarokoteannosta on saanut tai kuinka monta kertaa on sairastanut koronataudin.

Muut koronarokotetta eivät sen sijaan saa edes maksamalla.

Linjaus on herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Eräs riskiryhmään kuuluva nainen ihmetteli Twitterissä sitä, miksi hänen poikansa ei saanut influenssarokotuksen yhteydessä koronarokotetta, vaikka hän sellaisen olisi halunnut.

Poika oli äidin päivityksen mukaan pian influenssapiikin saatuaan sairastunut koronaan ja tartuttanut taudin myös äitiinsä.

Miksi perheenjäseniä ei rokoteta koronaa vastaan?

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo, että koronarokotteita ei tällä hetkellä anneta riskiryhmien perheenjäsenille.

– Syy on se, että näiden rokotteiden teho tartunnan suojalta on vain kohtuullinen ja lyhytkestoinen, muutama kuukausi, hän perustelee sähköpostitse.

Koronarokotteita ei ole toistaiseksi saatavissa myöskään työterveyshuollosta tai reseptillä apteekeista.

Siihen, muuttuuko saatavuus tulevaisuudessa, Nohynek ei ota kantaa. Asia kuuluu hänen mukaansa rokotevalmistajille.

Tartunnat leviävät

Koronatartuntojen määrä tällä hetkellä kasvussa eri puolilla maata.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja asiantuntija Mia Kontio kertoi aiemmin tänään Ylen haastattelussa, että koronarokotukset aloitettiin liian myöhään.

– Täytyy kuitenkin olla realisti, mihin pystytään. Koronarokotuksia pitäisi antaa hieman aikaisemmin, mutta influenssarokotteita mieluiten vasta mahdollisesti joskus vuodenvaihteessa, ettei teho ehdi laskea, kun influenssaepidemia iskee päälle. Tässä etsitään sitä kultaista keskitietä, Kontio sanoi Ylelle.

Lue myös:

    Uusimmat