Koronarajoituksiin ei olla palaamassa, vannovat ministeri Aki Lindén ja HUSin Asko Järvinen – ylilääkäri kertoo, miksi maskisuosituksesta pidetään yhä kiinni

HUSin Järvinen toiveikkaana kevään koronatilanteesta 5:53
Infektiotautien ylilääkäri Asko Järvisen mukaan valoisammat ajat koronan suhteen ovat käsillä.

Vaikka koronatapauksia todetaan edelleenkin paljon ja sairaaloissa riittää hoidettavia, infektiotautien ylilääkäri Asko Järvisellä on varsin valoisa näkemys keväästä.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, HUS, infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen ei usko, että pääkaupunkiseudun kohonneet koronatartuntaluvut uhkaavat enää samalla tavalla sairaanhoidon kantokykyä kuin aeimmin.

– Samanlaista kriisitunnelmaa terveydenhuollossa ei ole, Järvinen sanoo.

Potilasmäärät ovat kohtalaisen vakaita, myöskään tehohoidossa olevien potilaiden määrä ei Järvisen mukaan näytä kasvavan sellaisiin lukemiin, missä se on aikaisemmin ollut.

Ylilääkäri sanoo, että pääkaupunkiseudulla tehohoitopotilaiden määrä voidaan laskea käytännössä yhden käden sormilla. Tilanne on Järvisestä kohtalaisen hyvä.

Se, että kevennettyä maskisuositusta ei otettu vielä käyttöön kertoo Järvisen mukaan siitä, että tiettyä varovaisuutta halutaan vielä jatkaa.

– Yleisestä kohteliaisuudesta ja toisten huomioimisesta johtuen maskien käyttöä pidetään varmasti vielä jonkin aikaa meillä hyödyllisenä. Ei ehkä niinkään niiden tartuntojen vähentämisessä, vaan yksilön turvan tunteen tuomisessa, Järvinen sanoo.

Muissa Pohjoismaissa maskisuosituksia on jo kevennetty. 

STT kertoo, että teho-osastoilla on torstaina hoidossa 36 koronapositiivista potilasta, joista 27:llä koronavirusinfektion aiheuttama covid-19-tauti on myös tehohoidon tarpeen syy. Yhdeksällä tehohoidossa olevista potilaista on korona, mutta heillä on jokin muu syy tehohoidon tarpeeseen, kertoo anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikainen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta STT:lle.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) sanoo STT:lle, että koronarajoituksiin ei olla palaamassa. Lindénin mukaan rajoitusten haittavaikutukset talouteen ja ihmisten työssäkäynnin edellytyksiin painavat arvioita tehtäessä.

Koronapositiivisten tehohoitopotilaiden määrä on pysytellyt 30–40 potilaassa tammikuun loppupuolelta näihin päiviin saakka.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisi tiistaina tutkimuksen, jonka mukaan äkkäämmässä osassa väestöä kolmen rokotteensarja antaa edelleenkin hyvän suojan vaikeaa tautia vastaan.

Neljännen rokoteannoksen saamiseksi ei ole hirvittävää kiirettä Järvisen mukaan.

MTV Uutiset uutisoi koronapandempian tuoreimmista käänteistä täällä.

Lue myös:

    Uusimmat