THL:n Mika Salminen koronatilanteesta: "Tämä on nyt se uusi normaali – meillä on muitakin huolenaiheita Euroopassa"

Pitääkö pahenevasta koronatilanteesta huolestua? Mika Salminen vastaa 5:08
Näin THL:n Mika Salminen arvioi koronavirustilannetta MTV Uutiset Livessä.

Koronatartuntoja todetaan edelleen tuhansittain päivätasolla. Tällä hetkellä sairaalahoidossa koronaa sairastavia on 858, joista teho-osastolla 38.

MTV Uutiset Live kysyi THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salmiselta tuoreimmat tiedot Suomen koronatilanteesta, ja siitä pitääkö siitä olla nyt huolissaan.

Hän muistuttaa, että jopa noin puolet sairaalahoidossa olevista on alun perin päätynyt hoitoon muusta syystä kuin koronasta, mutta korona on todettu sairaalassa ollessa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Linden (sd.) sanoi viime viikolla Twitterissä, että koronapotilaita on sairaalassa aiemmin kuin koskaan. Salmisen mukaan epidemian pahin piikki oli kuitenkin tammikuun alussa, jolloin päiväkohtaisia tartuntoja todettiin joinakin viikkoina lähes 60 000.

Lisäksi kaikki tartuntamäärät eivät tule ilmi THL:n tilastojen kautta, koska siihen ei ole laskettu kotitesteillä todettuja tartuntoja.

– Aika pitkään tilanne on ollut tasainen. Vaikka sairaalahoidossa on suhteellisen paljon ihmisiä, tämä ei näy samanlaisena nousuna tehohoidossa, Salminen muistuttaa.

Salmisen mukaan koronavirus on käyttäytynyt tämän vuoden ajan eri tavalla kuin aiemmin. Tapausmäärät ovat olleet viikosta toiseen tasaisen korkealla.

– Tällä hetkellä on pikkuisen nousua. Miten se sitten jatkuu, tiedetään vasta jälkikäteen.

Myös maantieteellisesti koronatilanne eri puolella Suomea vaihtelee. Pääkaupunkiseudulla tilanne on tällä hetkellä parempi kuin monilla muilla alueilla.

"Tämä on nyt se uusi normaali"

Moni maa on purkanut lähes kaikki koronarajoitukset, mukaan lukien Suomi. Vaikka tautitapauksia todetaan paljon ja sairaalassa hoidettavia riittää, Salminen ei pidä uusia rajoituksia tällä hetkellä ajankohtaisina.

– Vaikka terveydenhuolto on kuormittunut, nyt on saavutettu tilanne, jossa rokotuskattavuus on korkea. Suurin osa ihmisistä selviää taudista ihan hyvin. Tämä on nyt tavallaan se uusi normaali, Salminen sanoo.

– Tauti on tullut ja sen kanssa joudutaan elämään, vaikka ei se mukavaa ole. Kyllä tässä pärjätään.

Pitääkö tilanteesta siis olla vielä huolissaan?

– Mitenkään erityisen huolissaan ei tarvitse olla. Viranomaiset seuraavat tilannetta koko ajan ja tarpeen mukaan reagoidaan. Kyllä tässä on aika palata normaaliin elämään vähitellen. Meillä on tällä hetkellä muitakin huolia Euroopassa, Salminen summaa.

Lue lisää:

Lue myös:

    Uusimmat