Koronarajoituksia höllennetään Suomessa ja eri puolilla maailmaa – tartunnoissa tähänastinen huippu, WHO varoittaa: "Virus leviää yhä nopeasti ja on edelleen tappava"

WHO: Maailma on vaarallisessa vaiheessa – koronatartuntoja suurin päiväkohtainen määrä tähän asti 1:59
Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan maailma on koronatilanteen suhteen nyt uudessa ja vaarallisessa vaiheessa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan maailma on nyt vaarallisessa vaiheessa. Juhannusaattona tiedotettiin tähän asti suurimmasta päiväkohtaisesta koronatartuntamäärästä.

Monissa maissa, Suomi mukaanlukien, koronavirustilanne vaikuttaa helpottavan ja viruksen leviämisen ehkäisemiseksi asetettuja rajoituksia helpotetaan tai poistetaan kokonaan.

Maailman terveysjärjestö WHO tiedotti kuitenkin perjantaina maailmanlaajuisesti suurimmasta päiväkohtaisesta tartuntamäärästä pandemian aikana.

Järjestön saamassa raportissa kerrottiin 150 000 uudesta koronavirustartunnasta.

Määrästä lähes puolet ilmoitettiin Pohjois- ja Etelä-Amerikasta, mutta myös Etelä-Aasiassa ja Lähi-idässä raportoitiin suuria tartuntamääriä.

– Maailma on uudessa ja vaarallisessa vaiheessa, totesi WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotustilaisuudessa perjantaina.

– Monet ihmiset ovat ymmärrettävästi kyllästyneitä olemaan kotona. Valtiot ovat innolla avaamassa yhteiskuntiaan ja talouksiaan, mutta virus leviää yhä nopeasti ja on edelleen tappava.

"Rajoituksia pitää voida tiukentaa uudelleen nopeasti"

Varmistettujen koronavirustartuntojen määrä maailmanlaajuisesti alkaa lähestyä 8,5 miljoonaa. Virukseen liittyvien kuolemantapausten määrä on jo yli 450 000.

Maailman terveysjärjestön mukaan virus jatkaa leviämistään jos käsihygieniasta, turvaväleistä ja muista varotoimenpiteistä ei pidetä huolta.

– Kyse ei ole pelkästään siitä, että rajoituksia höllennetään varovaisesti, vaan myös siitä, että niitä pitää voida tiukentaa uudelleen nopeasti tilanteen niin vaatiessa, linjasi WHO:n johtava tekninen asiantuntija Maria van Kerkhove.

"Kukaan ei ole turvassa ennen kuin me kaikki olemme turvassa"

Latinalaisen Amerikan suurimmassa maassa Brasiliassa koronatartuntojen määrä on noussut yli miljoonan. Virukseen liittyviä kuolemia on todettu maassa lähes 50 000.

Brasiliassa on todettu toiseksi eniten koronavirustartuntoja maailmassa. Eniten varmistettuja tartuntoja on Yhdysvalloissa ja Brasilian jälkeen kolmanneksi eniten Venäjällä.

– Covid-19 on osoittanut, että kukaan ei ole turvassa ennen kuin me kaikki olemme turvassa, WHO:n pääjohtaja Ghebreyesus totesi.

– Ainoastaan unohtamalla politiikan ja tekemällä yhteistyötä voimme vaikuttaa asioihin.

Lue myös:

    Uusimmat