WHO: On yhä ennenaikaista julistaa voittoa koronasta – "Tämä vaarallinen virus jatkaa kehittymistään silmiemme edessä"

Itävalta on ensimmäinen eurooppalainen maa, joka toteuttaa koronavirukseen liittyvän rokotepakon kaikille yli 18-vuotiaille maassa vakituisesti asuville 1:52
Katso myös: Itävalta on ensimmäinen eurooppalainen maa, joka toteuttaa koronavirukseen liittyvän rokotepakon kaikille yli 18-vuotiaille maassa vakituisesti asuville

Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtajan Tedros Adhanom Ghebreyesusin mukaan on vielä liian aikaista julistaa voittoa covid-19-taudista.

– Tämä virus on vaarallinen, ja se jatkaa kehittymistään silmiemme edessä, hän sanoi.

Tedros Adhanom Ghebreyesus muistutti, että omikronmuunnos havaittiin ensi kerran Etelä-Afrikassa 10 viikkoa sitten. Sen jälkeen tartuntoja on ilmoitettu WHO:lle lähes 90 miljoonaa eli enemmän kuin koko vuonna 2020.

Hänen mukaansa monilla alueilla maailmassa koronaan kuolleiden määrä on kasvanut huolestuttavasti. On elintärkeää pyrkiä pysäyttämään virustartunnat, Tedros lisäsi.

– Emme kehota mitään maata palaamaan niin sanottuun koronasulkuun. Me kehotamme kaikkia maita suojaamaan kansalaisiaan käyttäen kaikkia työkalupakissa olevia työkaluja, ei yksin rokotuksia, hän sanoi.

Tanska luopui rajoituksistaan

Tedros kommentoi asiaa samaan aikaan, kun Tanskasta tuli tänään ensimmäinen EU:n jäsenmaa, jossa purettiin koronarajoitukset korkeista tartuntaluvuista huolimatta.

Tanskan hallitus on sanonut luottavansa korkean rokotekattavuuden antamaan suojaan koronaviruksen omikronmuunnoksen aiheuttamaa, lievempänä pidettyä tautia vastaan.

Tanska luopui niin maskien käytöstä, rokotepassista kuin ravintolarajoituksistakin.

Italia helpottaa maahantuloa

Italia on ilmoittanut lieventävänsä maahantulorajoituksia. EU-kansalaisten ei enää tarvitse tehdä Italiaan saapuessaan koronatestiä, jos he ovat rokotettuja tai voivat todistaa saaneensa aiemmin tartunnan.

Itävalta sitä vastoin ottaa askeleen toiseen suuntaan: siellä tulee voimaan vaatimus, jonka mukaan kaikki maan aikuiset on rokotettava koronavirusta vastaan. Parlamentin lähes kaksi viikkoa sitten hyväksymä rokotepakko tulee voimaan perjantaina.

Jos rokottamaton ei ole ottanut koronapiikkiä Itävallassa maaliskuun puoliväliin mennessä, häntä uhkaa tuhansien eurojen sakko. Itävallan rokotepakko ei koske raskaana olevia ja lääketieteellisistä syistä rokotteista vapautettuja.

Lue myös:

    Uusimmat