Saksassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa ennätysmäärät koronatartuntoja – Merkeliltä synkkä varoitus: "Edessä neljä vaikeaa kuukautta"

8:57
Kiihtyvä koronavirusepidemia sulkee Saksan. Katso Euroopan-kirjeenvaihtaja Heikki Piuholan raportti paikan päältä.

Saksassa on tehty uusi ennätys vuorokauden aikana raportoiduissa koronatartunnoissa.

Tartuntoja on kirjattu 18  600, kertoo niitä seuraava saksalainen Robert Koch -instituutti. Kyseessä on Der Spiegel -lehden mukaan jo kolmas päivä peräkkäin, kun Saksassa kirjataan ennätysmäärä uusia tartuntoja.

Yhteensä koronatartuntoja on todettu Saksassa lähes 500  000.

Saksan koronatilanne on pahentunut viime viikkoina. Maa on julistanut maanantaista alkaen laajoja rajoituksia. Esimerkiksi ravintolat, elokuvateatterit ja uimahallit suljetaan. Lisäksi ihmisten kokoontumiset julkisilla paikoilla rajataan kymmenen henkeen. Koulut sen sijaan pysyvät auki.

Nousevista koronatartunnoista huolimatta uudet rajoitukset ovat nostaneet myös kritiikkiä saksalaisten parlamenttiedustajien parissa, kertoo Deutsche Welle.

Liittokansleri Angela Merkel on puolustanut rajoituksia voimakkaasti ja pyytänyt kansalaisilta solidaarisuutta. Hänen mukaansa tartuntojen nousun jatkuminen nykyisellä tahdilla ylikuormittaisi Saksan tehohoitopaikat muutamien viikkojen sisällä.

– Talvesta tulee vaikea. Edessä on neljä vaikeaa kuukautta, mutta sitten se on ohi, Merkel sanoi.

– Vapaus ei ole sitä, että voit tehdä mitä haluat, vaan se on myös vastuun ottamista, hän lisäsi Deutsche Wellen mukaan.

Ranskan tiukat rajoitukset voimaan

Saksan naapurimaassa Ranskassa astui perjantaina voimaan uusia tiukkoja rajoituksia, joista presidentti Emmanuel Macron ilmoitti keskiviikkona.

Vain välttämättömät kaupat saavat olla auki, eikä kotoa saa ilman lupaa poistua kuin töihin tai muusta välttämättömästä syystä.

Toisin kuin kevään koronasulun aikana kouluja ja päivähoitopaikkoja ei nyt suljeta. Myös tehtaat ja rakennustyömaat voivat jatkaa toimintaansa.

Etätyöskentely kotoa käsin on julistettu pakolliseksi kaikissa ammateissa, missä se on mahdollista. Rajoitukset ovat voimassa ainakin joulukuun alkuun saakka.

Venäjällä 18  000 tartuntaa

Moscow Times -lehden mukaan myös Venäjällä on todettu myös jälleen ennätysmäärä uusia tartuntoja, 18  000 vuorokaudessa. Edellinen päiväkohtainen ennätys kirjattiin eilen.

Presidentti Vladimir Putin ilmoitti eilen, ettei Venäjä aio siirtyä laajoihin rajoitustoimiin ennätysluvuista huolimatta.

Koronasta pahoin kärsineille alueille on myönnetty nyt tukipaketti muun muassa lääkintätarvikkeiden hankkimiseen.

Apulaispääministeri Tatjana Golikova on kuvaillut koronatilannetta kriittiseksi ainakin 16:lla eri alueella ja sanonut, että koronapotilaille varatut sairaalapaikat ovat täyttyneet 90-prosenttisesti.

Mediaraportit ovat kertoneet myös lääkepulasta ja siitä, että potilaat ovat joutuneet tuomaan omia sänkyjään sairaaloihin mukaan.

USA:ssa myös murheellinen ennätys

Yhdysvalloissa taas on todettu yli 91  000 uutta koronavirustartuntaa 24 tunnin aikana, kertoo baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seuranta. Luku kuvaa tilannetta keskiviikko-illasta torstai-iltaan paikallista aikaa.

Luku on suurin 24 tunnin sisällä kirjattu tartuntamäärä pandemian aikana.

Yhdysvalloissa on todettu määrällisesti eniten sekä tartuntoja että koronavirukseen liittyviä kuolemia maailmassa. Tartuntoja on tilastoitu jo lähes yhdeksän miljoonaa ja kuolemia lähes 229  000, yliopiston seuranta kertoo.

Maailmanlaajuisesti koronavirustartuntoja on Johns Hopkinsin seurannan mukaan havaittu 45,2 miljoonaa. Tautiin on kuollut Johns Hopkinsin mukaan koko maailmassa vajaat 1,2 miljoonaa henkeä.

Yhdysvaltojen jälkeen eniten koronaan kuolleita on ollut Brasiliassa, Intiassa, Meksikossa ja Britanniassa.

Suomessa Euroopan alhaisin ilmaantuvuusluku

Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen ECDC:n tilastojen mukaan koronatilanne näyttäisi Suomessa olevan eurooppalaisessa vertailussa hyvä. Keskuksen perjantaina julkaisemassa tilastossa koronavirustartuntojen ilmaantuvuusluku on Suomessa Euroopan pienin.

THL kertoo Suomen ilmaantuvuusluvun laskeneen hieman viime päivinä, ja luku on nyt 45,2 sataatuhatta asukasta kohden kahden viikon aikana.

Suomen jälkeen paras tilanne on Virossa ja Norjassa. Nämä kolme maata ovat ainoat, joissa tartuntojen ilmaantuvuusluku on alle sata 100  000 asukasta kohden edeltävän kahden viikon ajalta.

Heikoin tilanne on ECDC:n mukaan Belgiassa, missä ilmaantuvuusluku on 1  600. Seuraavaksi heikoin luku – hieman yli 1  500 – löytyy Tshekistä.

Sloveniassa ja Luxemburgissa ilmaantuvuusluku on lähellä tuhatta.ECDC:n tilastossa ovat mukana 27 EU-maan lisäksi Britannia, Islanti, Liechtenstein ja Norja.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja